ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Orlat - surprinzător de liniștitor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Intro

În cadrul excursiei organizate de AFA, unul dintre obiectivele propuse a fost Mănăstirea Orlat.

Mănăstirea este localizată la marginea comunei cu același nume, în județul Sibiu, la o altitudine de 498 de metri, la baza Munţilor Cindrelului. Mănăstirea din Orlat se încadrează foarte frumos în liniştea şi măreţia peisajului montan ce o înconjoară. Cu hramurile Sfânta Treime şi Buna Vestire, acest lăcaş de închinare este un simbol al spiritualităţii şi tradiţiei creştine în regiunea sa, una cu o încărcătură spirituală puternică.

Locația

Poziţionată strategic pe drumul judeţean 106 D, care leagă comunele Orlat de Săcel, mănăstirea devine un punct de atracţie şi un refugiu pentru cei ce călătoresc prin aceste meleaguri. Orlatul este binecunoscut pentru atmosfera sa plină de linişte şi frumuseţe naturală, iar mănăstirea îşi completează perfect peisajul, oferind un spaţiu sacru şi o oază de calm pentru cei care o vizitează.

Locația este foarte aproape de autostrada A1 şi drumul european E 81, la doar 20 km de centrul orașului Sibiu.

Parcarea

Am lăsat vehiculele la marginea drumul în parcarea amenajată cu pietriș, suficient de încăpătoare chiar și cu autocarul care ocupa simțitor mai multe locuri. Așadar locuri de parcare la discreție. Am urcat apoi pe poteca asfaltată ce duce sppre micuța Mănăstire pe care o vizitam acum pentru prima dată.

Trecut, Prezent și...

Mănăstirea din Orlat îşi începe istoria în anul 1992, sub binecuvântarea Mitropolitului Ardealului Antonie Plămădeală. Inițial, cuviosul monah Macarie Agachi a fost motorul inițial al edificării construcțiilor. Viața duhovnicească a fost inițial organizată sub forma unei obști de călugări. După retragerea părintelui Macarie, conducerea lucrărilor a fost preluată de părintele duhovnic, Arhimandritul Sofronie Stelian Achim. El a fost cel care a ridicat o mică clădire cu câteva chilii pentru a găzdui primii călugări. În 1992, a fost pusă piatra de temelie pentru construcția bisericii de zid, legată de construcția nouă din zid care include chilii, trapeza, bucătăria, cămara de alimente și pivnița.

Pe data de 23 aprilie 1994, s-a săvârșit prima liturghie în biserica mare. Lucrările de construcție au continuat, iar în perioada 1999-2000 a fost realizată pictura interioară a bisericii de către pictorii Gabriela și Sabin Drinceanu. Biserica este construită în stil neobizantin și este compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor închis. Catapeteasma și ușile de la intrare sunt sculptate în lemn. O turlă oarbă mare, octogonală, din lemn, se înalță deasupra bisericii. La pridvor, se pot vedea două turle mai mici, de formă hexagonală cu baze pătrate.

În anul 2011, a fost realizat un baldachin din lemn sculptat pentru racla cu moaște sfinte, care este o comoară în biserica mănăstirii. La 21 octombrie 2001, biserica a fost sfințită de PS Visarion Rășinăreanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În prezent, la mănăstire viețuiesc cinci maici, avându-i ca păstori pe stareța Dionisia Grigore și pe preotul duhovnic Sofian Portărelu.

La ora sosirii noastre nu se mai desfășurau slujbe, astfel că nu am deranjat cu prezența grupului nostru. Locația este foarte liniștită, frumoasă și are un farmec aparte.

Concluzii

Pentru cei care își doresc o experiență spirituală și o pauză liniștită în mijlocul naturii, Mănăstirea din Orlat este cu siguranță o opțiune de luat în considerare. Cu o istorie începută în anii '90 și o arhitectură impresionantă în stil neobizantin, această mănăstire oferă o atmosferă plină de pace și înălțare spirituală.

Vizitatorii vor avea ocazia să se reculeagă în frumoasa biserică, decorată cu picturi realizate de artiști talentați, și să se bucure de liniștea și frumusețea peisajului montan din jur. Cu o comunitate mică, dar dedicată, și sub păstorirea unor călugări și maici devotați, această mănăstire reprezintă un loc în care oamenii pot găsi pacea interioară și inspirația spirituală.

Indiferent dacă vizitatorii sunt în căutarea unei retrageri personale sau doar doresc să descopere frumusețea și istoria locului, Mănăstirea din Orlat promite să ofere o experiență memorabilă și liniștită.  

      

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.04.24 14:38:36
Validat / Publicat: 03.04.24 16:07:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI. A mai fost în/la: -
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 226 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044629096984863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1