ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
LUNA
MAR-2024
Cuplu
PREȚ 100 lei
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hanul din Tulgheș - mai bine nu se putea!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Locație: Muzeul ASTRA, Poarta 2, Calea Dumbrăvii FN, Sibiu 550399

Cont Facebook: Click Me

Rezervări: 0744.220.185 / 0752.229.664 / 0269.44.22.55

Intro

După minunata excursie organizată cu colegii de la AFA, stomacele noastre erau pe rezervă și doreau ceva combustibil.  

Inițial planul era să mergem undeva aproape de Rășinari, să nu ne îndepărtăm prea tare și să intrăm în Sibiu pentru a pierde timpul, mai ales că se făcea târziu și urma decernarea premiilor AFA.

Prima opțiune a fost Restaurantul de la Dumbrava Sibiului, locație aflată lângă hotel Hilton, locație unde am mai fost inclusiv cazați dar din păcate aveau ceva afișe în geam și părea închis. Am gugăluit rapid restaurantele din zonă și am dat de... Hanul din Tulgheș, prima impresie fiind una bună. Locația era aproape, situată la marginea Muzeului Astra și părea să fie ceva mai pe opulență ca să zic așa.

Parcarea

Intrarea spre han se face pe la poarta 2 a muzeului Astra. Parcarea de aici nu este foarte mare, fiind încăpătoare dacă nu prinzi vreun eveniment la han sau foarte lejeră dacă nimerești o zi mai liberă. Când am mers noi nu era aglomerat, am găsit loc, dar la plecare ne blocase o altă mașină. Avea număr în ăarbriz, am sunat și a și venit domnul să mute mașina. Se adunaseră mai multe mașini din cauza unui eveniment, zi de naștere sau ceva de genul acesta. Per total sunt vreo 20-25 de locuri marcate.

Istoric

Hanul a fost construit inițial în anul 1922 pe unul dintre drumurile comerciale ce legau Moldova de Transilvania pe locul unui alt han, mai vechi, mic și mult mai modest. Hanul a trecut 3 ani mai târziu din propietatea negustorului grec Gorok în propietatea prăvășiașului sas Friederich Jahrmann. Cu ocazia acestei schimbări de conducere, devine hotel + restaurant până aproape de anul 1960 când este abandonat.

Hanul dispunea de toate spațiile necesare pentru desfășurarea unui flux bine stabilit. Avea o bucătărie de vară formată din 2 încăperi,   șură cu 2 grajduri dar și un șopron pentru adăpostirea lemnelor de foc. Din punct de vedere arhitectural, construcția este atribuită unor influențe urbane prin modul de dispunere al anexelor dar și a funcțiilor acestora.

Pentru costruire s-au folosit materiale care se regăseau în zonă, precum piatră, lemn lut dar și cărămidă pentru zidirea soclului. Construcția are forma literei L și dispune de 6 încăperi ce au rolul de deservire al clienților.

Ne atrage atenția turnul de la intrare, un turn înalt de 10 metri, cu geamuri mari îm partea superioară, pe toate cele 4 laturi. La vremea respectivă geamurile aveau un rol mult mai important, mai exact acolo în interior era agățat un felinar noaptea, care servea ca punct de reper, de orientare. Prin acest mod locația își atrăgea potențialii clienți, fiind o metodă timpurie de... marketing. Sălile sunt decorate cu mobilier clasic, pictat, blide și căncee de ceramică, iar iluminat se făcea prin folosirea de lămpi pe gaz, lămpi ce erau suspendate în tavan.

Hanul a fost demontat și transferat aici în anul 1991 iar reconstrucția a avut loc în 1993. În prezent hanul este 100% restaurat și oferă o experiență frumoasă tuturor celor care îi calcă pragul. Se organizează mese festive, nunți, botezuri, chiar și simpozioane.

Locația

Așadar, ulterior am aflat că acest Han din Tulgheș face defapt parte din Muzeul Astra, fiind înregistrat cu numărul 73 în cadrul exponatelor. Reprezintă un Han tradițional din localitate Tulgheș, județul Harghita și este tocmai bine că își continuă menirea sa originară prin acest restaurant cu bucate alese, toate într-o ambianță rustică.

Programul de funcționare al restaurantului-han este de luni până duminică, între orele 10:00- 00:00. Noi ne-am nimerit fix când începea un eveniment, locația având mai multe camere mici dar și un salon mare unde sunt organizate evenimente speciale.

Afară era și o terasă în aer liber, locație tocmai bună pentru vremurile calde ce se anunță. Fiind încă răcoare, am ales una din camerele interioare.

Mâncare, mâncare și iar mâncare...

Ne-am orientat singuri prin micul labirint de camere și am ajuns în capătul unui hol unde era era o ultimă cameră mare, ce conținea mai multe mese plus evident scaune, că doar nu stăteai în picioare😁. Ne-am așezat la masa de la fereastră, la scurt timp venind și un ospătar.

Pentru mâncare ni s-au înmânat 2 coli A4 care conțineau... meniul. Mi s-a părut cam neprofesional ținând cont de anvergura locației dar fie...  

Pentru băuturi ni s-a înmânat un meniu clasic, cartonat, care conținea multe coli țiplate. Așadar meniul pentru mâncăruri nu a fost foarte stufos, complex și plin de necunoscute. Dar am văzut-o ca pe un lucru bun... ne-a fost mai ușor amândurora să facem alegerea preparatelor.  

Deși sufletul meu țipa cu disperare în favoarea comandării unei ciorbe de burtă, știam că dacă fac această greșeală tactică culinară, nu voi mai avea loc pentru preparatul principal. Așadar am sacrificat ciorba de burtă și am comandat ceva... light, deloc complicat. Un piept de pui la jar! Așa se numea conform meniului. A mea soție, fană pește, a oscilat inițial între coastele de porc și păstrăvul țărănesc. Cum peștele i-a surâs mai mult, dihania cu solzi a câștigat greaua înfruntare. Așadar un păstrăv țărănesc cu mămăligă și usturoi!

Una peste alta, eu nu sunt fan pește și nu aș fi dat pasărea din farfuria mea pe scafandrul din farfuria soției! 🤣

După nici 20 de minute, au sosit preparatele. Eu am combinat puiul cu ceva clasic, anume cartofi prăjiți și salată de murături asortată! Puiul meu a fost genial! Te gândești, ce poate fi genial când vine vorba de un pui? Nu-i vreo carne de mistreț sau de berbecuț sau de urs. Nu-i vreo carne fancy, DAR era foarte fraged, perfect făcut, condimentat exact cum trebuie și exact cu ce trebuie. Cartofii deși erau foști-congelați, erau foarte crocanți la exterior și moi la interior și mi-au plăcut la fel de mult. Murăturile de butoi făcute chiar de cei de la Han (după spusele lor) au fost cireașa de pe tort. Acreeeeeeeeeee dar și dulci în același timp. Personal am considerat gustul unul echilibrat și foarte potrivit.  

Peștele soției, conform spuselor ei căci cât timp ea se lupa cu oasele lui, eu deja mâncasem de multă vreme, a fost și el foarte foarte foarte bun. Foarte bine făcut, carnea se lua ușor de pe oase și era foarte fragedă și gustoasă. Și la ea a venit perfectă completarea cu mămăligă și mujdei.

Despre pește am aflat la final (după ce l-am lăudat ospătarului) că ar fi de la o păstrăvărie situată la ... Gura Râului, loc unde tocmai ce fusesem mai devreme cu echipa AFA. Ironic nu? 😀

Găina nu știu de unde a fost...ospătarul zicea că ocazional mai aduc de la o fermă din zonă dar nu mereu. Cum pieptul era atât de fraged și moale, tind să cred că era din comerț dar mi-a plăcut foarte mult. 

Costuri

Păstrăvul a fost 50 de lei (450 grame), pieptul la grătar a fost 26 de lei, cartofii prăjiți au costat 11 lei iar murăturile 13 lei.

Per total, pe mâncare am dat doar 100 de lei și consider că raportul calitate-preț a fost unul perfect echilibrat. Băuturile au ridicat evident nota dar am detaliat doar mâncarea căci asta este cea mai importantă.

Concluzii

Ne-a plăcut amândurora foarte mult locația, deși am mers la risc adică nu știam nimic despre ea și urâsc când trebuie să fac asta. Personal sunt genul care dacă a fost undeva să mănânce și a fost ok, merg tot acolo de 2-3-4 ori decât să merg în altă locație nouă unde nu am mai fost. Uneori am de pierdut cu chestia asta, dar nu-mi plac întotdeauna necunoscutele culinare. Dar și când este cazul de ceva nou, încerc să mă las surprins.

De data aceasta, decizia a fost una câștigătoare și am rămas cu o experiență frumoasă. Dacă recomand Hanul din Tulgheș? Da, categoric da, da și din nou da!

La plecarea noastră deja începuse un majorat ( am aflat că era majorat până la urmă ), parcarea se umpluse și tot soseau invitații gătiți care mai de care. Am aruncat un ochi pe salonul mare din cadrul restaurantului și într-adevăr era foarte frumos organizat.  Tot aici organizează petrecei private cu cântăreți, lăutari, etc. Fain...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 01.04.24 14:29:11
Validat / Publicat: 05.04.24 06:46:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 333 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Peștele mult lăudat...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[01.04.24 14:31:29]
»

A se publica pe 5 aprilie. Mulțumesc.

AZE
[05.04.24 07:28:06]
»

Salutare

Mă bucur că ți-a plăcut în Sibiu și împrejurimi. Acest ecou se referă și la celălalte articole scrise despre loc.

Mă încântă de fiecare dată când scrie cineva despre orașul meu, sau împrejurimile acestuia. De mâncat se mănâncă bine chiar dacă uneori și în anumite locații costă mai mult.

Vacanțe faine

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[05.04.24 08:34:54]
»

@AZE: Frecventăm Sibiul cred că de peste 10 ani. Este un oraș cosmopolit care are un farmec aparte, un vibe fain dar și oameni la fel de frumoși. Au fost ani în care am fost și de 3-4 ori în Sibiu și o perioadă (înainte de pandemie) când nu ratam târgul de Crăciun care la fel, era foarte frumos având o atmosferă unică.

Ca bucureștean născut și crescut în capitală aș da oricând capitala pe Sibiu. Orașul mi se pare mult mai curat, frumos, organizat. Plus de asta, locația sa geografică este mult mai impresionantă față de cea a unui oraș din câmpie.

Mulțumesc pentru gândurile frumoase, vot și ecou și mă bucur că am putut să te cunosc. Te stimez.

DOINITA
[05.04.24 11:48:02]
»

Locatie placuta, mancare apetisanta si te cred ca a fost si gustoasa, review cu multe amanunte...

Sa va fie de bine si felicitari!

Votat cu inghitituri in sec caci am tot oscilat intre pastrav si pieptul de pui pe jar😋

AZE
[05.04.24 12:01:59]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Adevărat Sibiul pare un orășel OK, curat și organizat. Dar pentru asta plătim impozite pe măsură. Pe urmă în cartiere situația nu este atât de roz mai ales la cartiere nou înființate, dacă majoritatea străzilor au asfalt la cele nou-înființate încă mai există străzi de pământ (dar care se vor moderniza în timp).

Ceea ce îmi displace este traficul. După cum se știe există un număr X de străzi pentru circulație dar se tot construiesc cartiere noi, populația crește, dar același număr X de străzi nu mai poate înghite traficul.Adevărat s-au mai reconfigurat trasee,s-au mai construit străzi în plus dar numărul acestora este mic.

Asemenea altor orașe din România sînt ore la care nu este recomandat să te aflii în trafic.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[05.04.24 12:15:45]
»

@DOINITA: Locația chiar a fost frumoasă, ne-a surprins atmosfera și ne-a părut rău că nu am putut sta mai mult, dar ne grăbeam spre Păltiniș pentru decernarea premiilor AFA.

Mă bucur că ți-a plăcut recenzia, urmează și altele dintre care și culinare...

Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[05.04.24 12:17:59]
»

@AZE: Îmi închipui că orice pădure are uscăturile ei dar în cazul de față am încercat mereu să văd pădurea, nu copacii din fața ei.

Nu mai zic de aerul din zona Sibiului care este foarte curat. Apoi cam mereu când mergem în Sibiu, nu ratăm o vizită în Alba-Iulia la cetate. Un alt loc foarte frumos, încărcat de istorie dar și o zonă foarte frumoasă pentru promenadă.

Mulțumesc din nou pentru ecou.

doinafil
[05.04.24 17:02:52]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Deși sufletul meu țipa cu disperare în favoarea comandării unei ciorbe de burtă, știam că dacă fac această greșeală tactică culinară, nu voi mai avea loc pentru preparatul principal

La fel mi se întâmplă și mie! Nu pot mânca două feluri la o masă, indiferent dacă e cină sau prânz, prefer să aleg felul care-mi face mai multă plăcere.

Și eu sunt mare amatoare de pește, mai ales de păstrăv! În opinia mea, însă, tot crapul e „regele peștilor” ! Cel ales de soție arată „wow!” , m-a făcut să înghit în sec! Și șnițelul tău de pui arată bine! M-a trimis cu gândul la cel din prima seară (cea de joi) a venirii noastre la Păltiniș! Și acela „se topea” în gură, atât de bine era preparat!

Felicitări pentru articol și... să vă fie de bine!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, DOINITA
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sibiu și împrejurimi?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074687004089355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1