ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 14.10.11
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    AUG-2013
    DURATA: 5 nopți
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    92.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Casa Santa Maria - Tihnă şi Odihnă

    TIPĂREȘTE

    Este a doua oara cand am restanta maxima pe AFA (dupa trei ani, impresiile de cazare “rasufla”, oricat conservant le-ai pune) asa ca, intai am consultat bibliografia sa vad daca nu a “disparut” cumva subiectul si eu il prezint degeaba juriului, pe sistemul “orice bilet trag, eu pe-asta il stiu, pe-asta il spun!) 

    Fiind vesnic in cautare de cazari cu cat mai putine camere si cat mai ascunse, dadui, acum niste anisori, peste aceasta pensiune. La vremea aceea oferea patru camere. Cand m-am hotarat sa mergem acolo, mai oferea doar doua. Bucuria mea!

    Acum vad ca ofera trei camere.

    Ce m-a determinat sa mergem: unu, nu mai fusesem pe meleaguri vrancene de 17 ani. Prima data am ajuns acolo prin ‘95, nu existau pensiuni si ne-am cazat in Porcu’ (asta-I o asezare pana in Lepsa, foarte aproape de raul si cascada Putna), la gazda. Lepsa (situata pe DN2D, la 75 km de Focsani) era formata din casele localnicilor si o adunatura razletita, adica fiecare pe unde a putut ,,de vile si case de vacanta. Pe atunci, la putere erau galatenii si brailenii. Puteam cumpara teren pe 2 lei dar era in panta si nu era apa. Asa ca am lasat pamantul urmasilor urmasilor lui Stefan cel Mare.

    Doi: V-a cazut vreodata cu tronc o casa?

    Mie, da! Nu este chiar o pensiune, e o casa (dupa cum ii spune si numele) unde locuiesc si proprietarii. Arhitectura e … imprevizibila! . Dupa un drum bun, doar ultimii kilometri sunt peticiti, serpentine, peisaj variat, paduri seculare (dupa Tulnici, vezi si tabara de la Galaciuc), ajungem cam in centrul comunei, parcam masina intr-un spatiu ingradit, vis-à-vis de Santa Maria. Parcarea e luminata noaptea, deci exista un minim de siguranta. Luam aminte prin jur, langa casa e un magazin gen cu de toate, in partea cealalta, liber, mult verde odihnitor. In fata, ceva dealuri semete si culmi obraznice, bine impadurite.

    Intram in curte, (o sa descopar ca e prima curte) gazon, iarba si multe tufe de flori. Doamne, cate usi!! Un corp de casa pe dreapta, doar parter, adaposteste cele doua camere pentru oaspeti. Lemn, lemn in nuante diferite dar extrem de armonioase, nu vad o bucatica de tencuiala. Avem si veranda. Prevazatori, ne-am adus scaune si masa plianta. In fata camerelor exista o masa de lemn (desigur) cu 2 bancute, acesta fiind si locul de fumat. Tot in aceasta curte gasim, bine umbrit, un balansoar mare, acoperit, si inca o bancuta de barne. Trandafiri infloriti pateaza cromatic iarba cosita mai maricel, nu se doreste (aplauze!) efect gazon. Corpul central domina, semet, curtea. Toate ferestrele au obloane (de lemn, desigur!) larg deschise, stil “poftiti, va rog!).

    Dam coltul (a nu se confunda cu ortu’ popii  si, surprise, a doua curte, mai mica, la fel de plina de iarba (nu suport cuvantul inierbat) si flori. Casa nu se termina, nici vorba, ea serpuieste drept (licenta poetica!), tot pe partea dreapta cu alte spatii dintre care doua sunt foarte clare ca destinatie : bucataria si foisorul. Bucataria e mare, putin cam intunecoasa, dupa gustul meu, dotata cu abslout tot. Gazda foloseste aceeasi bucatarie dar “se eclipseaza” imediat ce apari dar se poate convietui intr-un mod cat se poate de placut! Foisorul e complet atipic, face parte din casa, are 3 pereti si e impodobit in stilul locului. Zarim si o scara care duce, ea stie unde…. iaca si gratarul, generos si plin, si pe el si pe langa. Era déjà ora pranzului si un grup de-abia pregatea bucatele. Eeeh, aici am avut emotii, dar nu, m-am inselat, oamenii venisera pentru week-end (era duminica) si mai gratareau o data, inainte de plecare, fara acompaniament musical. Daca domnul gazda ne-a ajutat cu parcarea, acum facem cunostinta cu stapana casei, pe care, din prima clipa, am asemuit-o cu Doamna Deleanu din “La Medeleni”. Cadru didactic pensionar, vorba dulce dar fara accent, tare primitoare si gospodina, priceputa in tainele ierburilor si leacurile ceaiurilor, ne-a omenit de mai multe ori cu bucate vegetariene gustoase.

    Camera nu ofera surprize, ofera confort basic, mobilata minimalist, pe masura dimensiunilor, un pat zdravan si confortabil, un suport cu rafturi in varful caruia era cocotat un TV clasic mic, o masa cu 2 scaune tip jilt si un mini-mini frigider. Exista o combina frigorifica langa bucatarie care poate fi folosita fara probleme. Apa e potabila, din fantana proprie. Exista si un generator de curent, in caz de…

    Baia e o poezie, ce zic eu poezie, e un poem! Caci, ce e baia? Un locsor intim, eh, aici e intimitate mie-n suta. Tăti celi, îs foarti adunati! Cu putina imaginatie, cand esti in criza de timp, poti onora tronul concomitent cu picioarele la inmuiat in mini-cadita (asta e pleonasm rau!) dusului si, linistit poti folosi manusitele la spalat pe dinti in chiuveta care e, ghici? , langa tine! Eficienta maxima! Dar ai baie in camera, apa calda si aerisire! Din pacate, pozele din camera n-au iesit dar cele de pe net sunt perfect conforme.

    Desi am stat 5 nopti, am avut cu ce umple zilele, pe jos poti ajunge usor la pastravarie, cam la 1 km, (e la inceputul comunei, cum veniti dinspre Focsani) de unde poti allege si cumpara pastrav la prêt bun, pana in 25 lei/kg. De altfel, o delicatesa a zonei este harzobul, pastrav pus la saramura si pastrat in cetina de brad.

    Tot la capitolul excursii pe jos, din central comunei, nu departe de casa noastra, urcam spre Manastirea de maici cu hramul “Nasterii Maicii Domnului”. Bineinteles, frumoasa e biseicuta mica si chiliile “suffocate” de flori. Biserica mare, zidita, nu e genul meu.

    Pentro excursii ceva mai lungi, luam masina si o luam inapoi spre Focsani, foarte repede ajungem la Cheile Tisitei (peste raul Putna) Rezervatia forestiera, geologica, zoologica, floristica Tisita, masoara aproape 5 km lungime. Aceasta cuprinde resturi de paduri seculare pe Masivul Tisaru si Cheile Tisitei-o vale adanca si ingusta, sapata de-a lungul timpului de paraul Tisita. Cu putin noroc, putem zari capre negre, ursi nu dorim, caprioare si cerbi “n-am prins”, cica ar fi, si asta o spunea un pescar  Tot prin aceasta rezervatie, aflata la circa 800m altitudine, gasim (poate Domniile-Voastre) o struto-camila numita ba fluturas de stanca, ba pasarea-flutur. N-am avut placerea!

    Tot in zona, poposim si la cascada Putna, 2 lei dai, de 2 lei primesti, scari din piatra si balustrade sa ajungi la valtoare. Apa se involbureaza, raul Putna, scapat de confluenta cu paraul Tisita, se da cu capul de toate stancile, pe circa 80 metri lungime iar cand ajunge la liman, sare de la trambulina de 12m, inaltime care nu exista in concursurile oficiale. E bine de prins dupa o ploaie zdravana, atunci se-nfurie, ii sare tandara si are un “discurs” vijelios! .

    Daca aveti mai mult timp si vreti mai la vale, coborati pe serpentine pana la tabara Galaciuc aflata intr-o padure seculara de pini.

    LA LEPSA, NU IEI… LEAPSA! Poftiti cu incredere!


    [fb]
    ---
    Trimis de Eugenia55* † in 31.08.16 21:15:53
    Validat / Publicat: 31.08.16 21:51:58
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Eugenia55* †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Poftiti la Casa Santa Maria!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71500 PMA (din 56 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest review

    18 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [31.08.16 21:52:30]
    »

    @Eugenia55: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

    crismis
    [31.08.16 22:07:53]
    »

    @Eugenia55: Ai dreptate! Arată foarte bine! E chiar o casă... iubibilă, vorba lui Dan Teodorescu.

    arru
    [01.09.16 00:22:46]
    »

    Cat de frumos. Si cata verdeata! Bun era de stiut anul trecut, cand am fost pe acolo. Noi nu am avut acelasi noroc Are dreptate @crismis. Si felul in care ai descris-o duce la aceeasi concluzie

    mishu
    [01.09.16 10:00:26]
    »

    @Eugenia55: Incerc sa scriu un ecou scurt (sper sa imi iasa) pentru ca atat de mult as vrea sa comentez cat mai mult posibil insa in curand am sa scriu si eu o mini serie Lepsa, trebuie insa sa-mi asez cele mai recente poze si sa caut si unele mai vechi.

    Noi bananaim zona de vreo 30 de ani asa ca am vazut-o crescand sub ochii nostri, am fost acolo si de Paste, si de Craciun, diverse aniversari sau doar concedii.

    Zona in care stam este Porcu' asa ca o cunosti.

    Foarte frumoase sunt toate locurile pe care le poti vizita si este un loc unde sa petreci un concediu minunat.

    Felicitari, votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krisstinna
    [02.09.16 21:25:35]
    »

    @Eugenia55: Abia acum reușesc să-ți scriu un biet ecou. Te notasem, cândva ajundeam eu să scriu și pe aici.

    Draga mea, m-am amuzat citind cele scrise de tine. Mi-a plăcut descrierea ta.

    Când citeam despre baie am avut impresia că ai avut o minune de încăpere , când colo era o poezie tristă, gri.

    Când am fost eu la Lepșa, în vremuri apuse, am ajuns noaptea. Abia am găsit cazare, drumul era în reparații, a fost groaznic. Ne-am cazat într-un final, a fost ok totul, dar dimi, când ne-am trezit, am rămas șocată de frumusețea locurilor. Mi-a plăcut foarte mult, peisajul a fost spectaculos.

    Felicitări!

    Dan&Ema
    [05.09.16 09:40:03]
    »

    Am batut drumurile la Lepsa pe cand DN-ul care traverseaza muntii era neasfaltat, desi era DN. Cascada Putnei este un loc mirific. Am vazut in timp cum au aparut pensiuni si Lepsa a crescut. Nu am mai fost demult in zona. Cu sigurnata voi mai trece.

    In Cheile Tisitei nu am ajuns insa niciodata.

    Felicitari pentru articol!

    Eugenia55* †AUTOR REVIEW
    [05.09.16 10:08:41]
    »

    Fetili, cochetili si domnu' cavaler, multumesc ca "v-ati impiedicat" pe la mine prin ograda!

    Sa fiti iubiti, pe la Lepsa sa poftiti!

    mireille
    [08.09.16 18:31:30]
    »

    @Eugenia 55... bonjour ma chere... ia uite ce surpriză de articol găsesc eu pe site, după lunga mea absență... soro am revenit acasă de pe meleaguri straine... tot mai bine e la noi acasă, acolo în balansoarul tău aș vrea acum să mă odihnesc și să citesc articolele scăpate pe Afa... superbe poze... descriere minunată, dar nu prea am cai în ogradă...

    mprofeanu
    [15.09.16 19:29:01]
    »

    @Eugenia55: Frumoasă zona văzută prin pozele tale! La Lepșa am fost acum vreo 10 anișori venind de la Tușnad. Nu m-am cazat ca tine dar am vizitat cheile Tișiței pentru care și venisem.

    Mult brad era acolo și din pozele tale văd că mai este încă!

    Aurici
    [17.09.16 17:55:11]
    »

    @Eugenia55: Și eu am socotelile neîncheiate cu Lepșa asta. Am fost acum câțiva ani și am mers prin Cheile Tișiței vreo 4 km, dar n-am ajuns la tunel. Și ziceam noi atunci că ne mai ducem o dată în toamnă și rezolvăm. După aia că la anu și apoi iar la anu... și tot așa, n-am mai ajuns până în ziua de azi. Dar bine că mai citim și ne mai reactualizăm și noi listele.

    Frumos, frumos, loc!

    Yersinia Pestis
    [05.12.16 10:39:00]
    »

    @Aurici: Acum, dacă vreți să mergeți pe Cheile Tișiței până la tunel trebuie să fiți echipați mai bine, în unele porțiuni drumul este o simplă cărare pe malul, destul de înalt, al Tișiței.

    Frumusețea locurilor este cu atât mai mult mai mare, Cheile Tișiței fiind cumva mai retrase și mai puțin frecventate.

    Aurici
    [05.12.16 14:13:18]
    »

    @Yersinia pestis: Mulțumesc, colega, pentru pont. Păi ce crezi că dacă nu ne auzim pe aici nu știu de tine? Ești prima persoană pe care voiam să o întreb despre Cheile Tișiței. Că dacă nu pe tine d-apăi pe cine? Cine m-a zăpăcit pe mine cu drumurile Vrancei?

    Lepșa stă pe lista mea cam de mult și tot mă chinui să-i vină rândul pentru că nu-mi plac lucrurile neterminate. Lăsând gluma la o parte, când o fi să fie o să te trezești cu un PM de help din partea mea. Și țin minte și cu echipatul mai bine.

    mishu
    [05.12.16 14:36:27]
    »

    @Aurici: YP are dreptate privind echiparea. In articolul postat de mine acum cateva luni despre Cheile Tisitei am pus poze facute pe parcursul catorva ani (am pus si un scurt filmulet facut anul acesta). Daca iti venea idea in urma cu vreo 10 ani, puteai sa mergi cu masina mica pana la tunel , asa acum n-ai decat sa faci sport. Pe langa echipament mai tine cont ca atatea ore cat faci pana acolo, la fel faci si inapoi .

    Peisajul insa te va lasa fara suflare, asa ca profita vara sa faci un drum acolo, provizii de mancare si putina apa (mai gasesti izvoare pe drum) si pofta de drumetie. Succes.

    Yersinia Pestis
    [05.12.16 14:41:06]
    »

    @Aurici: Păi, la ce sunt buni prietenii?

    Aurici
    [05.12.16 14:55:12]
    »

    @mishu: Știu bine ce ai scris și tu despre Lepșa, dar te-am încadrat la categoria musafir pe acolo, colegul YP este mai de-al casei. Glumesc și eu! Am apreciat informațiile tale la vremea respectivă pentru că am amintiri frumoase de la Lepșa și îmi place să citesc despre locurile în care am fost ca să văd ce am pierdut.

    Merg pe jos în fiecare zi/seară, 5-6 km, cu mici excepții. Și în vacanțe ăsta este cuvântul de ordine, mersul pe jos. Așa că aștept vara și Cheile Tișiței. O vară... când o fi ea. Și poate nimeresc un ghid local prin zonă...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [05.12.16 15:01:12]
    »

    @Yersinia pestis: Absolut de acord!

    mishu
    [05.12.16 15:04:09]
    »

    @Aurici: Eu cred ca putem merge cu totii acolo, abia ca ar fi mai vesel? si la plecare ne-am opri la mine pentru o scurta pauza (100 m de la pod, asa ca e aproape)

    glcitizen
    [11.02.17 19:59:03]
    »

    Foarte frumoase descrieri si peisaje pline de viata. Am impresia ca ti-am vota toate review-urile.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, Dan&Ema, Eugenia55*, glcitizen, mireille, mishu, mprofeanu, Yersinia Pestis
    Alte impresii din această RUBRICĂCasa Santa Maria:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055718898773193 sec
    ecranul dvs: 1 x 1