ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul „Vasile Blendea” - despre un artist talentat și opera lui

TIPĂREȘTE URM de aici

Vasile Blendea a fost alcătuit din linii simple și drepte, ca și viața lui: puțină ambiție, puțin curaj, puțină perseverență și mult, mult har...

(I. G. Vasiliu, în „Gorjeanul” , mai 1937)

Nu știu câți cititori sunt interesați de o sculptură sau un ansamblu statuar, dar mulți am apreciat aspectul unor monumente sculpturale într-un context mai larg: muzee (generale sau de autor), piețe urbane, locuri istorice etc. Sculpturile ne oferă o imagine tridimensională figurativă sau abstractă și au rolul de a portretiza/ a ne aminti/a ilustra un personaj important sau un eveniment/acțiune cu impact în timp. Ne plac unii sculptori sau artiști plastici și le cunoaștem opera, despre alții aflăm în anumite contexte. Dar să lăsăm introducerea și să trecem la subiect – Muzeul „Vasile Blendea” din Târgoviște.

După cum presupun că cunoașteți orașul Târgoviște este o urbe cu valențe culturale deosebite găzduind numeroase muzee și case memoriale, alături de alte obiective istorice (mănăstiri, de exemplu). Am vizitat majoritatea acestor obiective muzeale și istorice din oraș, dar câteva tot mi-au „scăpat” . Am reglat oarecum situația vizitând în luna martie muzeul dedicat acestui artist de către autoritățile dâmbovițene. Dar cine a fost Vasile Blendea?

Vasile Blendea. Născut pe meleaguri gorjene într-o familie de țărani dintr-un sat aparținând comunei Peștișani, loc unde s-a născut și marele Constantin Brâncuși. Se pregătește pentru a deveni învățător.  

Trăind aproape un secol (1895-1988) Vasile Blendea a trecut prin perioade bune din punct de vedere social-economic, dar și prin războaie și crize economice. Participând ca ofițer în Primul Război Mondial tânărul s-a confruntat cu toate ororile conflagrației (a fost mobilizat și în Al Doilea Război Mondial), cele văzute l-au influențat în opera artistică ulterioară.

Cochetând la început cu pictura pe lângă zugravii de biserici ajunge student la Școala de Arte Frumoase din București unde va învăța cu adevărați maeștri: Dimitrie Paciurea la sculptură, Frederich Storck la desen și Costin Petrescu la pictură. După absolvire ajunge cu o bursă câștigată prin concurs la Paris, apoi este cooptat de Academia Română și istoricul Nicolae Iorga să realizeze copii și fotografii în muzeele din Germania, Austria și Elveția după opere care au legătură cu România.  

Se stabilește la Târgoviște pentru trei decenii și unde declara că „marea mea sursă de inspirație, a fost istoria...” . În perioada interbelică sculptează o mare parte din opera sa dedicată monumentelor de război; realizează și multe picturi în ulei și desene. Casa în care a locuit în Târgoviște a fost demolată în perioada comunistă. Sculptorul își doarme somnul de veci în zona pe care a iubit-o atât de mult, în cimitirul Mănăstrii Viforâta.

Vizita: ianuarie 2024

Adresa: str. Grigore Alexandrescu nr. 38

Web: muzee-dambovitene.ro/muze ... -vasile-blendea

Muzeul – vizita

Ajunși în fața muzeului am găsit loc de parcare într-un spațiu suficient de larg aflat în lateralul aleii de acces. Programul de funcționare este de marți până duminică în intervalul orar 09.00 – 18.00 (în anotimpul cald), iar prețul unui bilet este de 10 lei/adult.

Muzeul a fost deschis în 2003 și este constituit din donația Mariei și a lui Constantin Blendea, nepotul artistului. Colecțiile de artă și exponatele sunt găzduite de casa Angela Georgescu – o casă-culă din anii 1700. Beciul înalt, zidurile groase, forma  oarecum pătrată, pridvorul-foișor (închis aici cu geamlâc) sunt elemente care conduc către o asemănare cu o culă.

Într-adevăr clădirea – monument istoric – este o adevărată bijuterie. Restaurată în anii 2000 casa cu accente arhitecturală de tip culă are pivnițe cu cel puțin 100 de ani mai vechi.

Turul de vizitare se desfășoară oarecum circular trecând prin mai multe săli și două holuri (mai sunt spații de expoziție și la demisol – acel beci înalt). Clădirea e străbătută de un hol median încheiat într-o mică cameră, iar pe ambele părți sunt câte trei încăperi. Străbat sălile de expoziție una după alta privind sculpturile, picturile și desenele aparținând acestui complex artist. Unele sunt machete de lucru sau proiecte, altele schițe de lucru, dar toate ilustrează talentul lui Vasile Blendea.

Ce am văzut în patrimoniul muzeului și mi-a plăcut: figurile unor personaje istorice și personalități culturale (Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, regele Ferdinand I, profesorul Nicolae Iorga, George Enescu), studii ale unor nuduri (creion pe hârtie), tablouri reprezentând monumente și scene din orașul Târgoviște (Iarna pe Șanțul Cetății, Intrare în Curtea Domnească, Clopotnița și ciorile de la Mănăstirea Stelea, Moara Gorgotei etc.), gipsuri (Troița, Bunica), proiecte (Badea Cârțan, Aurel Vlaicu și altele).

Interesante sunt și modelele expuse în muzeu după care au fost realizate grupuri statuare având drept tematică războiul. Este vorba despre un cvintet de sculpturi amplasate în cinci sate dâmbovițene: comuna Răzvad („Jertfa” şi „Despărțirea” ), Ocnița („Paza Țării” ),  Valea Lungă – Cricov („Tatăl și fiul” ) și Voineşti („Omagiu eroului” ). Venind de la Moreni spre Târgoviște am văzut cele două monumente din comuna Răzvad intitulate „Despărțirea” și „Jertfa” . Detalii în articolul de aici: incomod-media.ro/2021/09/ ... e-din-dambovita, de asemenea și în acest material: chindiamedia.ro/editorial ... -razboi-mondial.

În curtea muzeului este prezentă și o casă țărănească veche, strămutată dintr-o zonă rurală.

Concluzii. Am zăbovit câteva zeci de minute în muzeu, destul cât să îmi dau seama de vasta operă a artistului Vasile Blendea, dar, totodată, de ignoranța pe care o manifestăm în anumite domenii. Iubitorii de artă și nu numai vor găsi aici exponate interesante, recomand o vizită în acest muzeu târgoviștean.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.04.24 13:28:39
Validat / Publicat: 26.04.24 13:47:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 219 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.04.24 17:39:07]
»

@all: Numele artistului Vasile Blendea încă este prezent în lumea artei românești prin concursuri, activități culturale organizate la muzeul din Târgoviște, ateliere educaționale pentru copii și expoziții.

În 2023 autoritățile județene dâmbovițene, cu sprijinul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, au organizat prima ediție a Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea” (muzee-dambovitene.ro/apel ... targoviste-2023).

Concursul s-a încheiat cu o expoziție a premianților (nume consacrate și debutanți) desfășurată între septembrie și decembrie 2023 (jurnaldedambovita.ro/jdb_ ... ndea,62182.html).

Prin arta ne putem exprima sentimentele, trăirile, gândurile etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-lator
[29.04.24 11:43:27]
»

@tata123 🔱: Nu cunoșteam nimic despre artistul Vasile Blendea sau despre lucrările lui, motiv pentru care găsesc foarte util acest articol și interesant acest muzeu. Chiar privind doar pozele mie mi se pare că Vasile Blendea era un artist talentat.

Mulțumesc pentru recomandare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.04.24 14:45:19]
»

@k-lator: Mă bucur că acest articol aduce la lumină un artist talentat și prolific. Nu suntem toți cunoscători într-ale artei, de obicei trecem pe lângă un monument/grup statuar/bust ori vizităm o expoziție și apreciem doar cu termenii „îmi place/nu îmi place” fără a cunoaște (uneori) în detaliu opera artistului respectiv.

De multe ori trecem indiferenți pe lângă statui, mai ales în localitățile de baștină/domiciliu, fără a cunoaște poveștile frumoase din jurul lor și a sculptorului creator.

Arta este o știință precum și știința are în ea artă - spunea pictorul Vasile Grigore.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee târgoviștene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064725875854492 sec
    ecranul dvs: 1 x 1