GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jurnal de calatorii: Thessaloniki - Peraia

Ziua 1 - Bucuresti - Thessaloniki_Peraia
Dimineața a început molcom, pe la ora 8.00, după o noapte cu somn „iepurește” , întrerupt de gânduri și emoții de drum. Cafeaua de început de zi, florile udate, iar tata – în stilul lui – i-a mai „organizat” (adică amestecat un pic 😅) pe cei de la serviciu, ca să fie totul sub control și în mișcare.
Pe la 10.00 am chemat un taxi și am pornit spre aeroport. Drumul, check-inul și îmbarcarea au mers lin, fără vreo întâmplare deosebită. La 12.30 am decolat cu un ATR 500 – avion cu elice, iar locurile noastre fix în dreptul elicei: ceea ce ne putea asigura, in caz de avarie, drum drept, scurt si lin spre lumina 😄. Zborul a fost ușor și plăcut, o oră și 20 de minute, cu aterizare dinspre mare, Thessaloniki desfășurându-se frumos pe partea stângă a avionului.
Bagajele au apărut repede pe bandă, iar un taxi ne-a dus în vreo 20 de minute până la Hotel Golden Star City Resort din Peraia. Șoferul – vorbăreț și simpatic – a trecut cu noi prin toate subiectele posibile: criza, economie, fotbal, Germania… o adevărată discuție „balcanică” .
Camera noastră – 206 – era prima pe lateralul hotelului: spațioasă, cu balcon, scaune și măsuță, și cu vedere laterală spre Marea Egee. Marea aproape o atingeai cu mâna, atât de aproape era. După ce am lăsat bagajele și am sunat acasă, am coborât la plajă, în jur de 15.00.
Plaja din fața hotelului ne-a primit cu șezlonguri gratuite și prosoape, un confort neașteptat de plăcut. Am stat până spre 17.00, apoi am revenit în cameră pentru un duș și, reîmprospătați, am coborât să căutăm o tavernă pentru cină. Am găsit o terasă chiar pe malul mării și am gustat din bunătățile locului. Delicatesa serii a fost, fără îndoială, brânza feta coaptă în cuptor, presărată cu mirodenii și stropită cu ulei de măsline, servită fierbinte, învelită în staniol. Simplă și perfectă.
După cină, odată cu lăsarea întunericului, ne-am plimbat pe faleza liniștită, cu sunetul valurilor în fundal. Apoi ne-am retras în cameră, obosiți și pregătiți pentru ziua următoare
Ziua 2 - Peraia - plaja, balaceala, odihna
Ne-am trezit pe la 8.00 și, ca în orice vacanță, tata a pregătit nelipsita cafeluță de dimineata. Am băut-o pe balcon, apoi am coborât la micul dejun, bucurându-ne de începutul primei zile întregi petrecute la hotel.
După aceea, plaja ne-a chemat iar, cu nisipul fierbinte și apa limpede a Egeei. Am stat până aproape de prânz, iar pe la 12.00 ne-am retras la cameră pentru un duș rapid și apoi am coborât la terasa unde urma să luăm masa de prânz. Meniul zilei a fost pe măsură: sote de pui, sote de porc cu un sos bogat, cremos, făcut din brânză, suc de carne și mirodenii, plus nelipsita salată grecească – simplă, colorată și gustoasă.
La 15.00 ne-am întors la plajă pentru încă două ore de relaxare. Apa caldă și curată ne-a primit din nou cu brațele deschise. Tata și-a găsit „parteneră de conversație” – doamna Geamandură, pe care o „mângâia” cu regularitate pe chelie 😄 – în timp ce eu adunam scoici din apă, ca un copil curios care vrea să-și ia amintiri tangibile din mare.
Spre seară, pe la 17.00, am urcat din nou în cameră pentru un duș și apoi am pornit la plimbare prin Peraia. Am rătăcit pe străduțe, am ales câteva cadouri și ne-am lăsat pașii să ne aducă, inevitabil, la terasa unde deja ne simțeam ca acasă. Ne-am așezat la o masă lipită de malul mării – la mai puțin de un metru de apă – și am comandat. Până să vină mâncarea, am vorbit la telefon cu Diana. Apoi a început adevărata desfătare culinară: fructe de mare pregătite simplu și gustos, brânză feta coaptă la cuptor, scoici în sos de brânză și, ca să completeze tabloul, trei beri reci Mythos.
După cină, am făcut o plimbare scurtă pe faleza liniștită, până la dig, lăsând marea să-și spună poveștile ei nocturne. Apoi ne-am retras la hotel. Înainte de somn, am mai stat puțin pe balcon, cu o bere locală în mână și cu privirea pierdută spre întunericul mării. Noapte bună, Thessaloniki! 🌙🍺
Ziua 3 - Peraia - plaja, balaceala, odihna
Trezirea la ora 8.00, cu ritualul clasic: cafeluța pregătită de tata, urmată de micul dejun și apoi prima repriză de plajă. Soare generos, apa mării limpede și liniștită.
Totul părea în echilibru, până când tata se pregăteste să intre în apă. Exact în acest moment, o „balenă” instalată pe șezlongul vecin a țâșnit fulgerător, s-a avântat în larg și a început un adevărat spectacol acvatic: ba bras, ba fluture, ba pe o parte, ba pe cealaltă, în toate stilurile posibile de înot. Tata și-a amânat intrarea în apă, așteptând retragerea lui „Moby Dick” , ca să nu riște o comparație nedreaptă. Cine știe, altfel ar fi fost retrogradat din „Marele Alb” în „Micuțul Stavrid” în ochii fanilor de pe plajă. 😄
Am stat la plajă până spre 12.00, după care am urcat la cameră pentru duș și prânz, urmat de un scurt pui de somn. După-amiaza ne-a prins din nou pe șezlonguri, dar doar pentru vreo 40–50 de minute, până când o ploaie scurtă de vară ne-a gonit înapoi la adăpost. Seara am revenit la taverna noastră de pe malul mării, unde cina a fost, ca de obicei, delicioasă. După masă, am făcut o plimbare pe faleza liniștită, sub clar de lună, cu luminile Thessalonikului pâlpâind în depărtare.
La întoarcere, ne-am retras pe balcon pentru „berea de seară” . Nu ne-am așezat bine pe scaune, că a și început invazia. Deasupra ușii balconului – ca la toate camerele hotelului – ardea o lampă, care funcționa ca un adevărat far pentru roiurile de țânțari. Fiecare balcon era, de fapt, un mic „bufet suedez” pentru micile vampiroaice înaripate. La nemți – specialități nemțești, la francezi – delicatese franțuzești, la ruși – ciorbă de burtă în varianta slavă. La noi, însă, forfota era maximă: semn clar că gastronomia românească e cea mai căutată. Țânțarii se băteau între ei pentru o porție, convinși probabil că „savoarea românească” nu se găsește nicaieri in alta parte. După câteva minute de luptă inegală, am predat poziția și ne-am retras strategic în cameră, închizând balconul ca pe o fortăreață.
Noapte bună, Thessaloniki! 🌙
Ziua 4 - Peraia_Thessaloniki - Peraia
La 8.00 – trezirea, urmată de mic dejun și pregătirile de plecare spre Salonic. La 9.00 am ieșit din hotel și am luat autobuzul 72 până la capătul de linie, în fața magazinului IKEA. De acolo, am schimbat în autobuzul 3, care ne-a dus până aproape de Turnul Alb.
Cum am coborât, am nimerit exact la timp: autobuzul turistic „City Bus” tocmai se pregătea de plecare. Ne-am suit și am pornit într-o mică aventură motorizată prin oraș. Într-o oră și jumătate am trecut prin dreptul celor mai importante obiective: Mănăstirea Sfânta Sofia, Muzeul de Arheologie, turnul de televiziune, Biserica Sfântul Dumitru, castelul bizantin, ruinele romane, Piața Aristotel și portul turistic. La final, am revenit la punctul de plecare – Turnul Alb.
După această trecere rapidă în revistă, am pornit la pas, old fashion, cu harta în mână. Prima oprire – Turnul Alb, apoi Biserica Sfânta Sofia, Biserica Sfântul Dumitru, Piața Aristotel (de unde am cumpărat și câteva suveniruri), portul turistic și, într-un final, din nou la Turnul Alb. Cu picioarele mai obosite, dar sufletul plin, am refăcut traseul înapoi spre hotel: autobuzul 3, schimbare la IKEA în 72A și gata, la 16:50 eram acasă, la Golden Star.
La scurt timp după ce am intrat în cameră, o ploaie de vară, cu tunete și fulgere, a răcorit atmosfera timp de vreo 20 de minute. Apoi s-a luminat cerul și a apărut un curcubeu spectaculos. Am ieșit la plimbare pe faleză, intrând și cu picioarele prin apa mării si mergand asa până în localitatea vecină. La întoarcere am mai făcut câteva cumpărături – o bluză și o rochiță pentru Diana.
Seara, la taverna noastră preferată de pe malul mării, ne-am așezat la masa „rezervată” deja prin obișnuință. Am vorbit cu Diana la telefon, până să vină mâncarea: un cocktail de fructe de mare și un pahar de Retsina, vinul local cu gust aparte.
După cină, am continuat plimbarea și ni s-a făcut poftă de ceva dulce. Prima cofetărie din cale ne-a atras imediat. Prajiturile erau atât de ispititoare, încât alegerea a fost grea, dar mâncatul – floare la ureche. Mai dificil a fost la final, cu debarasarea. Mama, încercând să pună resturile în coșul de lângă ușă, … doar că, surpriză, s-au dus frumos pe lângă, cu un plosc zdravăn. Panică! Am făcut retragerea tiptil, cu pași de ninja, uitându-ne peste umăr la vânzătoare – o matahală mare si grasa care, din fericire, n-a pornit în urmărirea noastră. Tot drumul spre hotel ne-am uitat peste umăr, ca nu cumva să se fi pus in miscare.
Am răsuflat ușurați doar când am închis ușa camerei. Berea băută pe balcon a avut gust de victorie și de tihnă. De acum, nu ne rămâne decât să facem bagajele, căci mâine ne așteaptă drumul de întoarcere acasă.
Noapte bună, Thessaloniki! Ne-ai primit cu de toate: cultură, furtuni, prăjituri și un strop de adrenalină. 🌙🍺
Ziua 5 - Peraia - Thessaloniki - Bucuresti
Trezirea la ora 8.00, cu ritualul deja cunoscut: mic dejun și nelipsita cafeluță de vacanță făcută de tata. La 9 eram deja pe plajă, pentru încă două ore și jumătate de soare și bălăceală. Apa caldă ne-a făcut parcă și mai greu rămas-bunul. Tata și-a luat adio de la doamna Geamandura, promițându-i în gând că, dacă soarta ne aduce din nou pe aici, se vor mai reîntâlni.
După un duș rapid, am strâns bagajele și, de la recepție, am chemat un taxi spre aeroport. Totul a curs lin: check-in, un tur prin Duty-Free pentru a completa colecția de suveniruri și apoi îmbarcarea.
Avionul, un ATR 500D cu elice, operat de Tarom, ne-a purtat la 6700 m altitudine și 610 km/h spre casă. După o oră de zbor tihnit, am aterizat cu bine, având în bagajele sufletului o vacanță scurtă, dar plină de amintiri vii.
La revedere, Thessaloniki! Cu siguranță drumurile noastre se vor mai încrucișa.

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de Dracula63 in 26.09.25 11:23:23
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dracula63); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant review de debut, merită *remarcat*
@Dracula63: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în zona Perea / Agia Triada, PERAIA (PEREA)" (deja existentă pe sait)
”un taxi ne-a dus în vreo 20 de minute până la Hotel Golden Star City Resort din Peraia. [... ]
Camera noastră – 206 – era prima pe lateralul hotelului: spațioasă, cu balcon, scaune și măsuță, și cu vedere laterală spre Marea Egee. Marea aproape o atingeai cu mâna, atât de aproape era
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI @ Golden Star
@Dracula63:
Aștept și episodul al 2-lea, poate vom cunoaște mai bine personajele: tata, mama, Diana, Moby Dick, Marele Alb, Micuțul Stavrid, Madam Geamandură (cu calviție), Tarom, ATR 500D...
Apropo, doamna din P05 este Moby Dick?
Vacanțe faine și pe viitor!
@Flaviu: da, si eu am tot revenit la text, sperand ca voi pricepe, dar m-am recunoscut invins.
De exemplu, autorul si-a setat genul: M = masculin, iar varsta: > 60 ani. Dar Tata nu pare a fi naratorul, deci e un personaj de gen masculin, varsta 80+. Sau nu?
@Dracula63: Bine ati venit printre noi! Foarte fain scrieti, va rog sa nu va opriti!
@adso:
Adevărul este că stilul narativ e interesant, mister total în ceea ce privește autorul, personajele...
Eu mă întreb dacă Thessaloniki, cel din povestire, este cunoscutul orașul elen sau nickname-ul altui personaj, real sau nu.
Pare că suntem într-un fel de escape room dar nu am descoperit/descifrat, încă, toate indiciile.
Pentru asta, aștept, după cum am mai spus, episodul 2.
@Flaviu / @adso: Multumesc pt aprecieri!!! Vom lasa misterul sa ne inconjoare si sa ne insoteasca 😉 😊.
@Dracula63:
” După aceea, plaja ne-a chemat iar, cu nisipul fierbinte și apa limpede a Egeei.
Nisip fierbinte am gasit si eu anul asta, dar apa si plaja in sine horror, mai ceva ca la Eforie Sud. Alge la greu vreo 3-4m in apa in toata zona dintre Peraia si Agia Triada si pe plaja la mal mormane de alge in putrefactie pe care nu le strangea nimeni.
Mie, mi-a placut mi-a adus aminte de copilaria traita la Eforie Sud 14 ani, sotiei i-a placut atit de mult incat mi-a stricat concediul
.
Ajuns acasa am cautat mai cu atentie poze si se pare ca situatia persista de prin 2024, cauza fiind curentii din golf si lipsa de interes a celor care au grija de plaja.
Nici gratis nu as mai calca pe acolo!
@Flaviu: Flaviu draga, balena Moby Dick era alba si plina de harpoane si parâme, pe cand doamna din Po5, e bronzata si plina de gratie.
@dorgo:
Vă mulțumesc pentru atenția acordată, domnule doctor, chiar dacă nu este recenzia mea!
Sper că sunteți bine, nu prea mai apăreți pe scena AFA.
V-ați retras, cumva, pe o insulă grecească?
Toate cele bune!
@all Da! Stilul narativ e inedit si interesant si asta e cel mai important. Dupa sute de mii de review-uri scrise in 16 ani pe saitul nostru, stim deja cam totul si orice despre fiecare plaje, hotel, restaurant, cafenea (HoReCa) din cele mai vizitate localitati turistice, asadar, azi, conteaza mai mult "cum scrii", nu neaparat "ceea ce scrii". Reviul actual e o fantastica ghicitoare plina de mistere, ce va tine cu sufletul la gura intrega suflare a saitului nostru, care nu va dormi, nu va bea si nu va mai manca nimic, nici macar nu va mai respira, pana cand nu va apare si episodul nr. 2. care va elucida intreg misterul.
@Flaviu: Salutari din departari, amice! Pe 30 septembrie a. c., ma pensionez, si voi avea suficient timp sa expun pe sait cele 3 "iesiri din cotidian" de anul acesta: o croaziera in Mediterana de Vest, un sejur in Hurghada si un city-breack in Sicilia. Sanatate si numai bine!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 La plajă lângă Salonic, Epanomi Beach, stelele dintre dune — scris în 04.02.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Agia Triada, lângă Salonic — scris în 30.01.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ