BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un restaurant gourmet într-un... „capăt de lume”
V-am povestit dăunăzi despre experiența pe care am avut-o la începutul primăverii la pensiunea prahoveană Crama de Piatră (satul Vadu Săpat). Și aminteam că ea deține restaurant propriu, destinat nu doar servirii micului dejun, ci și în regim a la carte, precum și pentru organizarea de evenimente. Nouă, fiind cazați acolo, ne-a venit la îndemână să mâncăm la ei și, având un prânz și 2 cine la activ, am zis să vă dau ceva relații pentru că primesc și oaspeți din afară, mâncarea e bună și n-ar fi mare lucru o abatere de câțiva kilometri „mai la deal” de Mizil.
Deci prima dată a fost o cină, vineri seara. Eram rupți de foame, căci am acceptat să facem turul ghidat al cramei și degustarea aferentă imediat după ce ne-am cazat, așa că am întârziat cam mult masa de seară. Studiind meniul, am remarcat structura lui clasică (antreuri, supe, salate, feluri principale „pe căprării” , deserturi și, desigur, „udătură” de toate felurile), dar și denumirile cu pretenții... gourmet și prețurile pe măsură. Dar ce mai e ieftin în ziua de azi?!...
Eu am ales piept de rață gătit sous vide cu sos teryiaki, sote de sparanghel, gutuie caramelizată și garnitură de orez sălbatic prăjit (eh? 😊), iar Tati coastă de vită gătită lent cu dulceață de ardei iute/sos BBQ, cu cartofi wedges, parmezan și ardei capia copți; fiecare la 140 lei. Am acompaniat cu o sticlă din vinul casei, marca Boian, roșu sec, un cupaj excelent de fetească neagră și cabernet.
Mâncarea a venit după un timp rezonabil, frumos prezentată și foarte bine gătită. Pur și simplu, n-am găsit nicio hibă. Bine, și la câtă foame aveam... Fiind destul de târziu când am terminat, ne-am declarat mulțumiți și n-am mai vrut niciun desert. Toată consumația am pus-o pe cameră, urmând a o achita la final, doar tips-ul l-am decartat pe loc, să fim siguri. Până aici, nota 10 cu felicitări!
A doua zi am beneficiat de un mic dejun abundent, mult mai abundent și mai târziu servit decât o facem acasă. În plus, am decis să participăm la petrecerea de 1 Martie ce avea să fie organizată începând cu ora 19, despre care am aflat la fața locului; „mâncare ca la nuntă” , ni s-a spus. Am fost puși în fața unei dileme: mai mâncăm de prânz sau ne facem c-am uitat?! Hmm... Om uita noi, dar s-ar putea ca, la un moment dat, să-și amintească stomacurile noastre...
Bine, hai să luăm ceva ușor, o ciorbă de exemplu. Erau doar 2 variante, ciorba zilei și supa zilei, aveam chef de ceva acrișor, deci am optat pentru ciorbă. Mai precis, de perișoare (28 lei bucata). Evident, nu se cădea să n-o „stropim” și pe ea, la cramă aflându-ne; și am făcut-o cu câte un pahar de vin roze (20 lei), varianta care ne plăcuse cel mai mult la degustare, un demisec din cealaltă gamă a cramei, Aldaman.
N-am avut nimic de comentat nici asupra ciorbei (fierbinte, aromată; a picat numai bine pe vremea aia câinoasă). Asupra vinului nici atât! Și, cum de multe ori pofta vine mâncând, ni (mi, mai precis) s-a făcut chef și de-un desert. Îl ochisem de cu o seară înainte și s-a chemat el tartă de lămâie cu fructe exotice, topping de zmeură și fulgi de cocos (40 lei). Hmm... aici, în sfârșit, am găsit ceva de strâmbat din nas: blatul era cam tare. De fapt, tare-rău, astfel că bună parte a rămas în farfurie. Poate că a fost mai bine, am „ratat” astfel niște calorii „goale” . Păi nu?! Să luăm partea bună din fiecare întâmplare! 😊 Oricum, per total, masa asta de prânz a fost fix ce a trebuit până la „nuntă” .
Vă spuneam că n-am știut de petrecere când am făcut rezervarea (mă îndoiesc că aș fi făcut-o dacă știam). Singurul loc din care aș fi putut să aflu era pagina lor de facebook, pe care o urmăresc, dar nu în mod activ și nu mi-a apărut nimic în acest sens. În mod firesc, am întrebat cum să procedăm și, pentru că nu se rezervaseră chiar toate mesele, ni s-au oferit 2 variante: fie comandăm a la carte, fie optăm pentru meniul fix de party (125 lei bucata), constând în aperitive, fel principal și desert, băuturile urmând a ni le plăti separat. Am zis păi dacă-i bal, bal să fie!
Aperitivul a fost alcătuit din mai multe chestii, nu le mai știu exact ce și cum, tot felul de rulade și combinații. Țin minte că mi-au plăcut toate, dar cel mai mult un rulou cu brânză de capră, sfeclă roșie și un fir de miere (pe care l-am regăsit cu bucurie a doua zi dimineață la bufetul de mic dejun 😊). Pe urmă a fost ceva pește cu legume și sos alb, foarte bune și acestea. Evident, după momentul ăsta deja eram full.
După oarece vreme a venit al doilea fel doi (!) – un platou cu bucățele de berbecuț la proțap (fusese gătit afară, într-un șopron, de pe la prânz încoace), cartofi copți cu pătrunjel, sos de roșii cu usturoi și murături. Full – full, dar cum să nu guști măcar?! Iar la final – apoteotic! – castronul cu gogoși de casă! Doamne, ce bunătate! Fierbințele, vanilate, dulci exact cât trebuie!...
La petrecerea de 1 Martie, pe lângă mâncarea bună, am apreciat și atmosfera. Aceasta a fost întreținută de 2 artiști care au performat pe rând, o domnișoară și un... bunic nonagenar! Ambii de excepție. Chiar ne-am simțit bine! Am dansat, am cântat, ne-am bucurat. Deși ne-am imaginat cu totul altfel acest weekend „de relaxare” , am intrat până la urmă în poveste și a fost foarte bine!
Recomand Crama de Piatră. Fie pentru o minivacanță (ocazie cu care veți beneficia de întreaga lor ospitalitate), fie măcar pentru un prânz sau cină într-o ambianță modernă, decorată cu mult gust (vara funcționează și terasa în aer liber), sau – de ce nu?! – pentru un eveniment mai special!
AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de crismis in 20.06.25 17:59:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIZIL [PH].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Chiar că un restaurant tip „Gourmet” în capăt de lume! ![]()
Totul arată „super-long, super-strong” , așa cum îmi place mie să spun când e vorba de ceva de excepție! ![]()
Totul arată foaaaarte bine și cred că au fost gătite pe măsura prețului cerut, care nu este mic deloc!... dar, dai un ban dar stai în față, nu-i așa?!
Poate știi ce semnifică simbolurile de sub eticheta vinului din P08. Eu mi-am pus imaginația la încercare și nu-mi dau seama ce vrea să spună![]()
Mă bucur că v-ați răsfățat ȘI aici
Să vă fie de bine!!!... și ![]()
![]()
![]()
Ha, ha, ha, ajungi subiect de șușe pentru Times New Roman: cine ar trece prin Mizil și, culmea culmilor, cine ar opri în Mizil și apoi, să și mănânce acoloșa?!
Iacă, cetii ce-ai descris, mie mi-a plăcut, mereu, SF-ul, de pe vremea lui Mironov.
P-ormă, aprofundând lectura, văzui că nu-i chiar Mizil ci, pe-acoloșa, pe lângă. Și, ca moldovean de mă aflu, salivai la descrierile meniului de te bucurași, gustativ, de el.
De-aia spui, dacă-n Mizil este așa crâșmă de bună, clar, pe Marte e viață! Doar că, la fel ca Mizilul, trebuie descoperită!
Sărut mâna, nu am vrut și nu pot fi ironic cu ceea ce scrii, dar, totuși, Mizil?! 🤗
@doinafil: Da, am omis eu, ar fi trebuit să zic câteva cuvinte în articolul precedent... Numele gamei de vinuri Boian vine de la cultura preistorică omonimă ce se pare că s-a dezvoltat în sudul Munteniei. Cele 2 reprezentări care aduc cu niște cheițe sunt imagini ale unor artefacte descoperite chiar în zonă, în apropiere de Crama de Piatră. Cel puțin așa ne-a povestit ghidul când am făcut turul de degustare.
@Yersinia Pestis: Adică de ce nu Mizil?! Hai că știu și io să vorbesc urât: adică ce are Mărășești și nu are Mizil?!
... Glumesc, sper că nu te-ai supărat... Păi nu-i chiar Mizil, ci mai hacana oleacă, în plină podgorie Dealul Mare! Unde sunt vreo 50 și ceva de crame de-astea mititele, majoritatea afaceri de familie, unele dezvoltate și pe partea ospitalității. Ceea ce e un lucru bun pentru noi, turiștii, aș zice...
Am fost acu' 3 ani la Apogeum, tot pe la început de primăvară. Ar fi fost perfect dacă nu s-ar fi suprapus peste începutul războiului în Ucraina, chestie care ne-a stresat maxim la momentul respectiv (și încă o face, dar ne-am mai învățat, ca țiganul cu scânteia). Acum la Crama de Piatră. Mai sunt unele, însă mai las să treacă timpul... Bine, n-a fost rău nici la Panciu, deși e în altă zonă geografică (dar în aceeași poveste).
Așa că... Râzi mata, dar știu c-ai salivat când ai citit!... Hai noroc! 🍷
@crismis: He, he, he, Mărășești, față de Mizil, are Mausoleul! Și etnia, multă etnie, enervant de multă!
Mizil are o șușea care taie orașu-n două și o fabrică de făcea Cataramă saltele Relaxa. Iar tu spui de-o crășmă bengoasă. Te cred, că nu dai dume pe sait, ai blazon! Dar, trebuie să recunoști că “Domeniile Panciu” au stil! Și “peisage” . Mâncare bună și vin mama lui! Chiar știu despre ce vorbesc, am fost acoloșa și în calitate oficială și ca simplu muritor! 😂Și tot drept îi c-o să te citesc, mereu, cu plăcere. Dar, dacă pot, o să te necăjesc, așa, de dragă, gen Amintiri din copilărie ale lui Creangă! Despre respect, sincer, te asigur! Sărut mâna, week end plăcut!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 [Restaurant La Han] Restaurant 'La Han' - o masă la Mizil — scris în 22.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ


Rog așteptați...



























