ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2025
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: CONSUL
LUNA
AUG-2024

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pe unde am mâncat în Samarkand

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Deși mâncarea națională a uzbecilor este plovul, atunci când te afli în Samarkand vorbești mai întâi despre... pâine. Am descoperit asta încă din prima zi, plimbându-ne pe străzile orașului: multe brutării, multe puncte de vânzare. Pentru localnici e limpede: nu există nimic mai gustos decât pâinea de Samarkand!

Se coace într-un cuptor special, numit tandyr, după rețete vechi de milenii. Cică poate fi mâncată vreme de trei ani după ce a fost fabricată: este destul să fie stropită cu apă și încălzită în tandyr, iar gustul ei redevine cel din prima clipă (așa ne-a zis Firuza, așa scrie și pe net, deci așa o fi).

O legendă spune că hanul din Buhara (între 1500 și 1900, Samarkandul a făcut parte din Hanatul, apoi Emiratul de Buhara) şi-a întrebat sfetnicii de ce aduc pâinea din Samarkand, în loc să o facă la fața locului și să o mănânce proaspătă. I s-a răspuns că pâinea este gustoasă numai dacă este coaptă în Samarkand, dar hanul a ordonat să fie căutat și adus în capitală cel mai bun brutar. I s-a făcut voia: a fost identificat cel mai priceput maestru, care și-a dat toată silința, însă... pâinea nu avea același gust. Sfetnicii au tot încercat să optimizeze procesul tehnologic și ingredientele folosite, aşa că au adus din Samarkand cuptoare tandyr, făină, apă, dar, chiar și așa, pâinea era diferită. Atunci hanul a ordonat să fie omorât brutarul, considerând că el „sabotează” dorința sa. Pe eșafod, acesta a glăsuit: „Mărite, mă poți ucide, dar nu vei putea aduce în Buhara aerul din Samarkand” . Spre gloria sa, hanul a recunoscut adevărul acestor vorbe, l-a cruțat pe brutar și a reînceput să transporte pâinea din Samarkandul cel cu aer magic, la fel ca înainte.

Pâinea asta se numește nan (cea obișnuită, P3) sau lepioșca (cea „împodobită”, P2). Tot specifice locului sunt niște plăcinte triunghiulare cu carne, samsa (stânga-jos în P4). Se vând peste tot, dar cele mai lăudate sunt cele din Piața Mare a orașului, Sîov Bazari (Siyob Bozori) maps.app.goo.gl/hp3pZW2wbU4eVgHSA, situată la capătul nordic al axei pietonale, Str. Tașkent (Toshkent yo’li) .

Pe timpuri, fabricarea acestor delicatese era secret de stat. În ziua de azi, oricine poate învăța ce are de făcut pentru a deveni la fel de vrednic ca brutarul din legendă, ba chiar mai vrednic decât el. Contra unei modeste sume de 461 lei, pe GetYourGuide îți poți rezerva locul la un curs de MasterChef și, în patru ore, gata, rezolvat, ai dobândit toate competențele dorite! getyourguide.com/ro-ro/sa ... n-samsa-t890205

______

Am ajuns în Samarkand la amiază, cazarea a decurs rapid, prin urmare am fi avut vreme să luăm prânzul, mai ales că dimineață mâncaserăm în tabăra de iurte și nu tuturor le plăcuse meniul. Dar, așa cum am mai povestit, drumul a fost ucigător, o persoană a rămas să zacă în pat, deci am decis să luăm direct cina; până la ora mesei, liber la samsa!

Restaurantul pe care l-am ales era cam cel mai bine cotat din oraș, la vremea aia avea 4,8 pe Google; acum a scăzut puțin. De altfel, pe meniu se laudă și ei că ar fi „The Best Restaurant in Samarkand” 😊. O fi sau nu așa, nu ai paria nicicum pe asta dacă privești „stabilimentul” din stradă: e fix ca în bancul cu asemănările dintre Trabant și stabiliment 😊😊😊.

Shokhrukh Nur, So’zangaron ko’chasi (peste drum de Restaurantul Historic, care are o fațadă mult mai impunătoare)

Google: 4,7 (715 reviews) maps.app.goo.gl/ESa9pWisWenQsvf48

După intrare, dai de o curte interioară cu mese; într-un colț sfârâie grătarul, în altul (chiar la intrare, P8, în dreapta) e o chiuvetă lângă o ușă de după care vine un miros greu (sfat: a nu se folosi toaleta dacă veniți aici!), pe o latură e un frigider cu diverse cărnuri și o masă pe care tronează o casă de marcat ca cele de la Cooperativele sătești din vremea comuniștilor (aici se vine la final, pentru a se face plata), iar niște scări duc într-o sală de la etaj.

Era cât pe ce să facem drum întors, când un băiat ne-a mirosit că suntem oameni fini și ne-a condus în salonul dedicat oamenilor fini. Aici – Occident! La preț de Orient, pentru că este restaurantul unde am mâncat cel mai ieftin în întreaga vacanță.

Meniul este exact cel care se vede în P14. Pentru a vă da seama de nivelul prețurilor, la vremea aia erau cam 2600 SUM la 1 leu. Ciorba mea de vită cu tăiței de casă a costat 14 lei, o țepușă de șiș-kebab de miel 12 lei și mai puteți calcula, dacă dorți. Bilă albă: servesc bere. Mare bilă albă: la preț de magazin, 15000 SUM = 6 lei, în rest am găsit-o (atunci când am găsit-o) doar la 30-40-50000 SUM.

Ne-au adus, din partea casei, o pâine aburindă, din care am rupt fiecare câte un colț. Era atât de bună, încât s-a mâncat pâine cu cartofi prăjiți :). Și am mai comandat una (sau două? nu mai țin minte), de data asta cu bani.

Deci: fără să ofere o gamă variată de opțiuni, mâncarea este foarte gustoasă, bine gătită, la prețuri civilizate. În salonul de fiță atmosfera a fost plăcută, servirea – rapidă, oamenii prietenoși și zâmbitori, se vorbește engleză, deci totul bine. Minusuri: toaleta insalubră (eram aproape de hotel, nu am avut nevoie de ea; P20 este făcută în drum spre casă, pe bulevardul central) + se poate plăti doar cash, doar în SUM.

_______

În cea de-a doua zi, Firuza (ghida noastră sufletistă) a fost cea care a ales locul în care să luăm prânzul. (De data asta nu am mai fost la cină, am avut pe altcineva căzut la datorie ☹.) Ora mesei ne-a prins pe Str. Tașkent (pietonală, urmează traseul prin oraș al anticului Drum al Mătăsii și este gândită, în prezent, ca o stradă-muzeu), în drum către Moscheea Bibi Hanîm (Bibi-Khanym Mosque).

Bibikhanum Teahouse, Toshkent yo’li 22A

Google: 3,7 (650 reviews) maps.app.goo.gl/X6gaRAoD3AaDyvxT9

Este cotat mai rău decât restaurantul din ziua precedentă, însă oferă, din anumite puncte de vedere, mult mai mult. Terasa este generoasă, curată, cu câte ceva pe stilul fiecăruia: noi am unit mesele din P26, dar ne puteam așeza pe un divan (desculți, turcește) ca cel din P27 (mese au mai rămas goale, dar divanele s-au ocupat toate!).

Meniul de aici este mult mai complex, oricine poate găsi ceva pe placul său (l-am pozat în întregime și am atașat fotografiile). Noi eram opt persoane și nu am comandat unul la fel ca altul, deci am văzut pe masă și borș (da, se spune ca la noi și are gustul care ne este familiar), și plov, și kebab, și piroști cu tot felul de umpluturi (colțunași, mai pe românește, sau chiroști, pe la noi, în Moldova), salate de tot soiul, nelipsitul meu miel și altele. Toată lumea s-a declarat mulțumită de ceea ce a primit, chiar nu pricep de unde scorul așa de mic al acestui restaurant.

Mă rog: servire foarte lentă. Am pus asta pe seama faptului că am avut o comandă prea diversă, dar din recenziile citite înțeleg că e o constantă această lentoare. Apoi (nu am mai întâlnit așa ceva niciodată, nicăieri) se plătește pentru toaletă, chiar dacă ești client. Toaleta a fost curată, suma nu era mare (parcă 3000 SUM), dar ideea în sine mi se pare ciudată. Plata se poate face tot numai cash.

Și, nu știu dacă să trec la plusuri sau la minusuri: nu servesc băuturi alcoolice, dar ne-au trimis, cât am așteptat să vină mâncarea, să ne cumpărăm de la un magazin alimentar de pe stradă (pe care ni l-au indicat) și ne-au lăsat să o bem la masă, ba chiar ne-au adus pahare pentru asta 😊.

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

[fb]
---
Trimis de adso in 15.10.25 19:49:42
Validat / Publicat: 15.10.25 20:43:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pâinea de Samarkand
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.10.25 20:38:58]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Samarkand?, SAMARKAND" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

webmaster
[15.10.25 21:02:59]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.25 21:11:53]
»

@webmaster: Mulțumesc!

webmaster13
[15.10.25 21:25:33]
»

iata si un fond sonor

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.25 21:45:49]
»

@webmaster13: Foarte fain!

Mulțumesc! 🙏

FlaviuPHONE
[16.10.25 11:37:12]
»

@adso:

Nu am avut răbdare să anunț votul cu nr. 20 așa că l-am acordat pe cel cu nr. 13. Bine că este joi, nu vineri. 🙂

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.25 11:42:50]
»

@Flaviu: Multumesc! Stai sa vedem daca se aduna atatea. Interesul cititorilor AFA fata de topicul asta deja s-a topit .

Nu stiu daca ma crezi, dar am scris articolul asta cu gandul la tine. Spusesesi ca nu-ti place plovul si ai intrebat daca au Mac-uri.

Ti-am raspuns ca nu, dar ca ai avea ce sa alegi de mancare. Sper ca te-am convins!

FlaviuPHONE
[16.10.25 11:51:39]
»

@adso:

Să știi că nu sunt un tip mofturos, mănânc ce mi se dă, mi-a prins bine armata. Asta nu înseamnă că nu am și eu mâncăruri care să îmi placă mai mult decât altele.

Dacă îmi dai un parizer sau o omletă, mă simt ca la Ritz. 😄

adsoAUTOR REVIEW
[16.10.25 12:16:33]
»

@Flaviu: Te cred, cam tot pe acolo mă aflu și eu!

mprofeanuPHONE
[16.10.25 18:38:33]
»

@adso: Să vă fie de bine! Din poze arată bine preparatele, încă se mănâncă convenabil acolo.

Văzând pozele și citind despre povestea pâinii din Samarkand mi-am adus aminte de micile brutării și patiserii din Isfahan, acolo erau multe, cred că și ei au un cult al pâinii...

adsoAUTOR REVIEW
[16.10.25 18:49:41]
»

@mprofeanu: Mulțumesc!

Pe la noi, în Moldova, e la putere bucătăria rusească, deci multe produse de pe acolo îmi erau foarte familiare. Pe de altă parte, uzbecii sunt neam turanic și am recunoscut și bucătăria turcească (care, iar, are o influență puternică în zona mea).

Samarkandul e, totodată, un oraș tadjic, deci iranian. Așa că este foarte probabil ca și de aici să le vină o grămadă de obiceiuri culinare. Printre care cultura pâinii.

Îmi doresc să ajung și eu în Iran. Poate, cândva, se va materializa și visul ăsta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Flaviu, mprofeanu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.057551860809326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1