ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 16.04.25
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 24 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

Amprenta unui erudit de faimă europeană - Reședința de vară a Baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu pot începe istorisirea vizitei la domeniul Reședinței de Vară a Baronului Samuel von Bruckenthal fără o scurtă prezentare a personalității sale, care explică pe deplin amprenta pe care și-a pus-o asupra tuturor posesiunilor sale. Născut la 26 iulie 1721, în Nocrich, un cătun la 35 de km de Sibiu, a studiat istoria, dreptul, filozofia și teologia la Jena și la Halle. S-a dovedit preocupat de inovație, modernitate, știință și tehnologie, artă, cultură, literatură, diplomație. A avut una dintre cele mai bogate biblioteci de corespondență cu Voltaire. Grație abilităților și pregătirii sale, a fost secretar al împărătesei Maria-Teresa. Cât timp a activat la Viena, a colecționat picturi, în timp a ajuns să dețină una dintre cele mai valoroase colecții particulare din acel moment. Este pasiunea pentru care a pus bazele celui dintâi muzeu care a funcționat pe teritoriul actualei Românii, la Sibiu, fiind cel mai mare, la acea vreme din sud-estul Europei, punând pe harta culturală ținutul Transilvaniei. În 1777 a fost numit guvernator al Transilvaniei, fiind singurul saxon din istorie care a fost ridicat la o funcție atât de importantă de către împărăteasa Maria Teresa a Austriei.

Palatul din Avrig este cea mai impresionantă clădire a reședinței de vară. Un loc mistic și istoric care a fost considerat cândva „Edenul Transilvaniei” . Este realizat ca o copie diminuată de șapte ori a Palatului Schönbrunn din Viena, deoarece a fost proiectat de același architect. Este așezat pe o terasă situată în punctul cel mai înalt al orașului Avrig, cu deschidere asupra văii Oltului. Cuprinde o clădire cu trei aripi și două anexe fără etaj, organizate sub formă de “U” și orientate către parc, după modelul transilvănean. Clădirea principală este construită pe două niveluri și are deschidere spre parcul luxuriant, întins pe o suprafață de 8,3 hectare. Palatul a fost gândit inițial a avea camere de locuit, birouri administrative, o galerie pentru opere de artă și o grandioasă sală de bal.

Din păcate, după moartea baronului, în anul 1872, complexul a fost vândut de mai multe ori, fiind folosit drept sanatoriu la începutul secolului XX de către Prezbiteriul Comunității Evanghelice, care deschide în anul 1908 și un stabiliment termal. Naționalizat în 1948, în perioada comunistă, continuă să funcționeze ca sanatoriu de boli profesionale până în 2005. Din păcate, acum este în stare deplorabilă, rămânând speranța de a fi consolidat și renovat, fiind în proprietatea Fundației "Samuel von Brukenthal", care are datoria de a-i reda grandoarea de altădată.

La parter funcționează o expoziție permanentă cu obiecte săsești din Transilvania (peste 1000 de obiecte) adunate în ultimii 30 de ani mai ales din casele abandonate ale sașilor plecați definitiv în Germania după 1989. Găsim aici mobilă veche pictată manual, cu motive tradiționale, tablouri, fotografii de epocă, veselă de argint, țesături, broderii, lăzi de zestre.

Într-una dintre anexe se mai păstrează o colecție de haine de epocă, obiecte de vânătoare, steaguri, tacâmuri. Pentru doritori ținutele pot fi îmbrăcate și imortalizate în fotografii în decor medieval.

În anexa de pe partea stânga de la intrarea în curtea domeniului, funcționează Muzeul de Sticlă, un miraj creionat de lumina reflectată în mii de “ape” de magia sticlei, cu peste 1000 de exponate ale Fabricii de Sticlă din Avrig (de la pahare, sticle de vin, figurine, carafe, boluri). Este un antagonism între clădirea suferindă, aproape ruinată și frumosul regăsit în arta sticlei artizanilor pricepuți.

La vremea sa, parcul era o neasemuită grădină mirifică datorită multitudinii de plante exotice rare, precum portocali, curmali, smochini, lămâi, ananas, aloe, plante de cafea și o plantă foarte puțin cunoscută, la acea vreme, sparanghelul. Una dintre atracții era o specie rară de cactus, „Regina nopții” cu speficitatea că înflorește doar o dată pe an, prilej de sărbătoare la palat. Organizarea saxonă se remarca prin divizarea parcului în: grădina olandeză, franceză, englezească, fântâni arteziene, grădina de fazani, ruine artificiale, dar și grădini de legume, zarzavaturi și plante aromatice. Cea mai mare parte a plantelor exotice a dispărut, însă vestiții arbori-lalea (tulipanii, originari din America de Nord) pot fi admirați și astăzi după mai bine de 250 de ani. De asemenea, complexul sistem de fântâni de altădată se rezumă astăzi la fântâna în stil baroc, izvorul cu cap de șarpe și Pârâul Morii, despre care se credea că are puteri terapeutice.

Clădirea Oranjeriei construită între 1770 și 1779, este cunoscută drept una dintre cele mai renumite sere din Europa de la finalul secolului al XVIII-lea și adăpostea arborii exotici, întregind astfel tabloul paradisiac asocial domeniului. Sistemul de irigații și asigurarea microclimatului adaptat confortului citricilor erau tehnologii inovative pentru acea vreme. Astăzi Orangeria funcționează ca hotel și restaurant, purtând o amprentă barocă decentă, după ce a fost renovat în 2012, fiind cotat la 9.1 pe Booking, prețul camerei fiind undeva la media de 400 lei/noapte, funcție de categorie, dintre cele 5 camere duble, 8 camere de lux și un apartament. Decorațiunile de bun gust, ceaiul cald și aromat, atenția ospătarilor și atmosfera boemă ne-au încântat într-o zi mohorâtă de iarnă când am vizitat noi complexul. Nu am putut să nu ne propunem repetarea experienței primavara sau vara, când să fim copleșiți de culorile și parfumurile grădinii.

Întreaga vizită trezește în fiecare dintre noi două sentimente amestecate: pe de o parte admirația pentru spiritul unui mare erudit care a promovat progresul și a împodobit și îmbogățit locurile asupra cărora și-a pus amprenta propriei personalități, pe de altă parte neglijența, ignoranța, disprețul generațiilor viitoare care au lăsat în ruină o capodoperă, au furat și distrus opere de artă inestimabile, au sustras mobilă și decorațiuni unicate, etc. Multe sunt pierderi definitive. Va fi grea readucerea grandorii vremurilor apuse, dar, cu ambiția și priceperea unor restauratori dedicați sigur se poate ajunge la un rezultat rezonabil, spre bucuria viitorilor turiști.


[fb]
---
Trimis de laurand in 24.05.25 19:49:54
Validat / Publicat: 25.05.25 09:27:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AVRIG
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Maramureș

VIZUALIZĂRI: 82 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Clădirea principală necesită renovare de urgență
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    doinafil
    [25.05.25 17:00:19]
    »

    Mi-a plăcut și acest articol!

    Nu știam că Samuel von Bruckenthal a avut și o reședință de vară, la Avrig! Dezavantajul nostru este că nu suntem „motorizați” , deci nu ne putem deplasa decât cu trenul sau cu autocarul. Sunt multe locuri frumoase în țară pe care nu le vedem din acest motiv, cum este și această reședință de vară a baronului.

    Din păcate, nu este singura care, după naționalizare, au fost vandalizate și văduvite - prin furt - de chiar politrucii care se instalaseră la putere atunci. A dispărut atunci mobilier, argintării, tablouri, etc, etc... din casele boierești din toată țara!

    Felicitări pentru articol și...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    laurandAUTOR REVIEW
    [25.05.25 22:49:32]
    »

    @doinafil: Bună seara,

    Și noi tot într-un circuit cu autocarul am vizitat muzeul. Din păcate, clădirea principală este o ruină, în plus am fost acolo într-o zi foarte mohorâtă din decembrie încât nici grădina nu ne-a putut oferi miracole de culoare și bogăție. Noroc cu documentarea dinaintea fiecărei vizite pentru că povestea din spatele obiectivului turistic ajută la creionarea unor imagini despre ceea ce a fost cândva și despre istoria zbuciumată parcursă. Și eu am o mare dezamăgire privind distrugerea sistematică, cu ură, aș spune, a tuturor conacelor, caselor unor adevărați creatori de frumos, stimuli de educație și cultură, colecționari de obiecte de artă unice sau extrem de rare și valoroase. Constat cu necaz că acest fenomen ne-a fost specific, nu s-a întâmplat la asemenea scară în celelalte state din fostul lagăr comunist, mărturie fiind trăinicia cu care acelea s-au păstrat, restaurat, promovat turistic. Încerc să nu subliniez în comm mele, dar, este gustul amar al celor mai multe locații pe care le-am vizitat tocmai în onoarea ctitorilor lor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul (reşedința) de vară Brukenthal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061042070388794 sec
    ecranul dvs: 1 x 1