ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 16.04.25
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Povestea unei pasiuni - 'Muzeul Trenulețelor', Hunedoara

TIPĂREȘTE

La un scurt popas în orașul Hunedoara, am avut răgazul să vizitez un muzeu mai puțin cunoscut și popularizat,” Muzeul trenulețelor” , născut dintr-o idee inspirată a soției domnului Valentin Banciu, pilot hunedoarean de raliuri și câștigător al mai multor trofee automobilistice. Colecționar pasionat de locomotive, garnituri de tren miniaturale, dar și machete de automobile, după trecerea sa în neființă, în pofida valorii foarte mari a obiectelor, unele piese depășind 1000 de euro bucata, soția a preferat să pună în lumină o parte din colecția soțului său, o colecție alcătuită în mai bine de jumătate de veac, însumând peste 18.000 de obiecte și să bucure publicul printr-o prezentare a machetelor deosebit de spectaculoasă.

Deschis la 1 iunie 2020, muzeul s-a înființat și funcționează în formula actuală prin abnegația unei echipe formate din nouă pasionați incluzând peisagiști, tâmplari, electricieni, graficieni care au reușit să alcătuiască o multitudine de povești, la scara de 1:87 față de realitate, organizată pe o suprafață de peste 150 mp, pe mai bine de 120 m liniari de cale ferată desfășurată, piesele sunt integrate în peisaje fermecătoare, sate de munte sau orașe efervescente, tuneluri, viaducte, poduri peste râuri tumultoase, șosele sau cărări bătute doar de pasul păstorilor, nelipsind obiectivul unic al orașului Hunedoara, Castelul Corvinilor, dar nici alte referințe din punct de vedere turistic din România: traseul Mocăniței sau o telegondolă. Prezentarea este una fermecătoare prin diorame extrem de reușite, una dintre cele mai mari expoziții permanente de acest fel din România. Poartă privitorul prin cele patru anotimpuri. Vizionarea traseelor de tren este însoțită de fond muzical reprezentativ fiecărui anotimp.

Muzeul funcționează într-o locație nouă, în centrul istoric, la intersecția străzii Maior Stângă cu bulevardul Elisabeta Mărgineanu nr. 28, la intrarea pietonală, înspre castel. Este deschis în zilele de luni între orele 12.00-18.00, iar de marți până duminică între orele 10.00-20.00. La apropierea de intrare prin gând îmi trece celebrul tren de lux” Orient Expres” , cu narațiunile ale căror locuri de desfășurare sunt vagonul de dormit, restaurantul mobil sau gările marilor orașe descrise de autori. Nu întâmplătoare aceste gânduri când pașii vizitatorului sunt îndrumați de șina de cale ferată desenată pe astfalt, intrarea este pe ușile specifice vechilor vagoane CFR, biletul de intrare este tipărit exact pe modelul tichetului de tren, iar atmosfera este identică cu cea din vagoane, oricând te aștepți să vină “Nenea Nașul” să composteze biletele. Din episodul imaginativ mă atenționează vocea caldă a doamnei ghid care face o atractivă prezentare a ideii de la care a pornit muzeul și a etapelor parcurse pentru materializarea acesteia. După care ne lasă pe fiecare să admirăm în propriul ritm exponatele, să observăm singuri complexitatea ansamblurilor, să fotografiem/filmăm fără restricții și să continuăm prin puterea imaginației poveștile creionate.

Detaliile sunt atât de migălos alese încât crează scene de viață realiste: copii jucându-se în parc, muncitori forestieri încărcând materia primă în vagoane de marfă, pompieri stingând un incendiu, un patinoar plin de distracție, trecători pe străzile unor cartiere aglomerate, școli animate de elevi, curțile fermierilor cu animalele lor în tihna zilnică, ieșirea enoriașilor de la slujbă de la biserică, un spectacol de circ, bunici cu nepoței la plimbare, trecători grăbiți pe bulevardele marilor metropole, activități specifice unui gater, relaxare și sport pe pârtii, etc. Orice încercare de descriere este departe de farmecul pe care îl putem resimți în fața exponatelor. Cred că nici mulțimea de fotografii pe care le-am făcut nu poate să descrie în adevărată măsură bucuria pură pe care oricine o resimte în fața expoziției. Un moment deosebit a fost la finalul turului, când s-a stins lumina în încăpere, lăsând peisajele și traseele trenulețelor luminate de propriile luminițe atât de realiste. Un sfârșit de poveste feeric, stârnind aplauze!

Dacă după această surprinzătoare călătorie, vizitatorilor li s-a deschis apetitul pentru colecționarea machetelor sau pentru construit, sunt disponibile la vânzare, kit-uri de modelism, locomotive, trenulețe, machete de mașini, figurine.

Recomand cu toată convingerea luarea în considerare a acestui obiectiv turistic de pe harta orașului Hunedoara, desigur din altă gamă față de celebrul său Castel al Corvinilor, dar potrivit adulților și copiilor în egală măsură!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de laurand in 25.05.25 21:09:37
Validat / Publicat: 26.05.25 08:40:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA. A mai fost în/la: Castelul Corvinilor
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Arad, Timișoara, Oradea

VIZUALIZĂRI: 184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Peisaj montan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

adrianaglogoPHONE
[26.05.25 08:57:40]
»

@laurand: Start vot!

Am furat drepturile de autor ale unui utilizator AFA. Nu mai stiu cine era, dar ii cer scuze!

webmasterX
[26.05.25 08:59:37]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

doinafil
[27.05.25 14:44:51]
»

@adrianaglogo:

@mishu este cea care spunea „start vot” !

doinafil
[27.05.25 14:55:52]
»

Frumos și interesant este acest muzeu! Oamenii care au lucrat la el sunt adevărați artiști! Cu câtă îndemânare și atenție la detalii au lucrat! Bravo lor!

Generoasă a fost și oferta soției D. lui Valentin Banciu către muzeu! Nu știu dacă am înțeles bine, e o donație sau nu Nu-i ușor să te desparți de o colecție atât de dragă fostului soț, atât din punct de vedere sentimental, dar și al valorii machetelor!

Felicitări și pentru acest articol și... ca de obicei, mulți

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trenulețelor Valentin Banciu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.089436054229736 sec
    ecranul dvs: 1 x 1