GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Spre Blazna, un picior de plai din Muntii Rodnei
A fost o redescoperire a unui traseu din Munții Rodnei, un loc binecuvântat și iubit de cei care ajung acolo. Însă, e bine să construim contextul pentru o înțelegere mai clară a acestei acțiuni.
Început de septembrie sub semnul caniculei, cine mai știe al câtelea val!!! Nici nu a terminat întrebarea, jumătatea mea: ” Nu mergem și noi la munte câteva zile? ”, că am fost pe loc de acord.
Ne-am gândit foarte puțin și, cum iubim Ardealul, am hotărât să alegem ceva de acolo. Am vrut să îmbinăm utilul cu plăcutul, astfel am plecat spre Sângeorz Băi, pentru că nu mai făcusem de câțiva ani o cură de ape minerale.
Au fost niște zile minunate, somn și plimbări cât cuprinde, telefoane închise cea mai mare parte a timpului. În fiecare zi am mers în drumeții, am bătut în lung și-n lat dealurile din jur. Nu voi descrie stațiunea, am făcut-o altădată, ci voi vorbi despre redescoperirea unui loc minunat, pe care aproape îl uitasem, dar pe care nici nu-l planificasem.
După micul dejun, după ce am mers la izvor să bem porția, am plecat spre Rodna, eu având o intenție ascunsă de a încerca să ajungem la Pasul Rotunda.
Drumul spre Rotunda începe după comuna Valea Mare, unde se termină și asfaltul. Este un loc în care Someșul se întâlnește cu alte ape din direcția opusă, le ia și le duce mai departe. Nu ne-am aventurat spre Rotunda pentru că ne gândeam la mașină, ea nu avea nicio vină să se chinuie prin asemenea hârtoape. Ne-am întors și am hotărât că ne vom plimba pe Valea Vinului, loc pe care îl știam bine, dar care ne atrăgea mereu.
În comuna Șanț, ne-am poticnit într-o circulație fără reguli: oameni, mașini, căruțe, probabil era vreun târg. Am văzut un indicator, în dreapta, pe care scria: Complexul Alpin Blazna - 6 km. Eram exact lângă drumul care vira spre dreapta și ne-am hotărât instantaneu, plecând cu gândul de a urca pe asfalt cât e, apoi să admirăm Valea Someșului de sus.
S-a sfârșit asfaltul, eram destul de sus și tot ce se vedea îți încânta ochii. Culmea, a apărut alt indicator care arăta că până la Blazna sunt 4 km, deci parcursesem 2. Ne-am înțeles din priviri că trebuie să continuăm, nu cu mașina, ci cu picioarele. În rucsac aveam ce ne trebuie pentru drumeție, inclusiv dotări împotriva ploii, timp - berechet și… am plecat. Urcușul a fost lejer, am mai folosit scurtături, sigur fără a ne suprasolicita, iar din loc în loc ne opream să admirăm peisajul și să localizăm Ineul, Rotunda…
Într-adevăr complexul este bine realizat, are construcții moderne, diverse amenajări, gen fântâni, cascade, chioșcuri, foișoare… O încântare pentru privitor. Am văzut tot ce se putea, am cercetat toate chioșcurile, am urmat potecile care împânzeau locul…
Am parcurs pârtia de schi și am tras concluzia că trebuie să fii bun schior ca să te aventurezi pe acolo. Era o liniște de început de lume, îți auzeai gândurile. Am revăzut cabana Diana, detronată de pe piedestalul ei, rămasă stingheră undeva mai sus, dar primitoare cu cei care vin acolo. Ne-am reamintit că în urmă cu ceva ani (cam 10), de aici am pornit spre Ineu. Acum timpul nu ne-ar fi permis.
Am petrecut vreo două ore minunate, am cercetat, cum am spus mai sus, tot, dar trebuia să ne și întoarcem. Am descoperit semnul potecii și am coborât prin pădure. Era mai greu, frânele au fost puse la încercare, dar am terminat cu brio. Din loc în loc, semnele mai dispăreau pentru că nu au mai fost recondiționate, dar cum noi avem simțul orientării, le regăseam repede. Mai contam pe un reper de orientare: stâlpii de înaltă tensiune. În 30 de minute am ajuns în locul de unde începusem urcușul.
Eram încântați de ceea ce văzusem, de timpul petrecut foarte plăcut și de faptul că nimic nu e mai bun pentru sănătate ca mișcarea, chiar dacă efortul e destul de mare. Vă recomand tuturor acest loc frumos care poate fi frecventat în orice anotimp.
Trimis de monik-50 in 25.01.18 14:31:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARPAŢII MARAMUREŞULUI. A mai fost în/la: Greu de spus unde nu am fost.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monik-50); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Mulțumesc de invitație, scumpa. dar nu aș pune mașina la așa încercare. Sunteți amândoi niște aventurieri!
Aș da un vot și pentru mașină, dacă s-ar putea!
@monik-50: Mai, tineri si frumosi concetateni, tare mi-a placut sa ma plimb cu voi. mai ales linistea aia de-nceput de lume, cand si gandurile parca tipa!
Si eu as da vot masinutii voastre pentru cat v-a dus pe-acolo! Cat sunteti tineri si mai puteti, plimbati-va!
La cat mai multe locuri frumoase, c-aveti de unde alege!
@mihaelavoicu:
Masina nu a fost pusa la incercare, acolo unde s-a terminat asfaltul, am inlocuit-o cu picioarele. Ne impartim efortul in mod egal, fara discriminari. In alta ordine de idei, ma bucur ca a placut scrierea mea, suntem o familie plimbareata. Daca s-ar putea si banii ar curge cu nemiluita, am merge numai in excursii. Dar... sa ne multumim cu mai putin.
Zile insorite si pline, tuturor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Vârful Cobășel (1835m) și Vârful Roșu (2113m) din Munții Rodnei, drumeție ușoară într-un decor pitoresc — scris în 15.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Circuit Vârful Ineuț (2.222m), Vârful Ineu (2.278m), Lacul Lala Mică (1.900m) și Lacul Lala Mare (1.815m), cu plecare din Popasul Șaua Gagii (1789m), Munții Rodnei — scris în 02.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Gura Lalei pe Vârful Ineu — scris în 07.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Traseu Pasul Prislop - Tăul Știol - Vârful Gărgălău — scris în 08.08.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Din Borșa spre Pietrosul Rodnei — scris în 03.08.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Excursie de o zi din Iași: vârful Gărgălău și Tăul Știol din M-ții Rodnei — scris în 25.07.20 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- May.2020 Prin Muntii Rodnei: Traseu Alpina Blazna - Vf Cobasel - Vf Rosu - Vf Ineut — scris în 03.06.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ