GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salut initiativa colegilor mei de site care au incercat sa redea latura istorica si incarcata de traditii a targului Iesilor dar cine mi-a citit vreodata scrierile mele stie ca nu ma dau in vant dupa asa ceva si oricum avem internetul de partea noastra. Si totusi:
Iasi este centrul cultural, academic si economic al Moldovei, conform wikipendia este al doilea oras ca marime din Romania.
In 1600 Mihai Viteazu a fost de acord cu Unirea Principatelor Romane la Iasi. Tot la Iasi in 1856 s-a infiintat prima gradina botanica din Romania. Prima universitate de medicina din Romania este la Iasi.
Iasi este locul de nastere al savantului Emil Racovita, tot aici se naste George Emil Palade – laureat Nobel –fiziologie si medicina 1974
Prima casa memoriala din Romania este la Iasi, aceasta fiind Bojdeuca lui Ion Creanga. (date culese din Wikipendia)
Reintorcandu-ma la Iasi am profitat de un moment de respiro si l-am alocat unei plimbari prelungite in orasul in care mi-am petrecut cativa din cei mai frumosi ani din adolescenta. Iasi este pentru mine orasul unde m-am indragostit, unde am fost fericita, am suferit si unde am invatat ce inseamna sa traiesti printre straini. A fost rampa de lansare spre o noua viata.
Am incercat in cele doua zile sa retraiesc fiecare colt de strada pe unde treceam, sa incerc sa asociez locuri pe care le-a uitat memoria mea cu franturi de tinerete si am avut deosebita placere sa reintalnesc prieteni dragi, pierduti in negura timpurilor.
Am strabatut strada dupa strada, Iasul este un oras frumos in orice anotimp, fiecare conferindu-i un farmec aparte. Mai ales in Copou sa faci o plimbare la inceput de vara, risti sa ramai pe veci indragostit.
Iasi este orasul unde la tot pasul in aer simti dragostea, de cultura, de frumos, dragostea tineretii...
In Iasi, nu te va intreba nimeni de ce te afli la ora 8 dimineata cu aparatul foto in mana, sau de ce ai fata de parca ai fi dormit pe treptele Palatului Culturii:)
Poate pentru ca ma identific si eu cu acest frumos oras, dar dupa atatia ani m-am simtit din nou ca acasa.
As fi vrut sa va fac o enumerare de obiective de vizitat si locuri unde trebuie musai sa ajungi in Iasi, dar am realizat ca Iasul este orasul pe care trebuie sa il descoperi, oriunde ai fi nu te poti rataci, oamenii sunt calzi, binevoitori si mereu dispusi sa ajute.
Daca iti e foame te poti opri la orice colt de strada, imposibil sa nu gasesti un local sau macar o toneta cu ceva de vanzare, peste tot sunt banci unde iti poti trage sufletul inainte de a porni mai departe in recunoastere. Daca dispui de o masina, ar fi mare pacat sa nu te avanti pana spre Bucium, Ciric sau Cetatuia. Un mic popas la teii lui Eminescu, o plimbare prin padure si de ce nu, pentru doritori, o intalnire de gradul x cu fetele de pe centura:) toate astea fac parte din farmecul Targului Iesilor, orasul celor 7 Coline.
Mare pacat ca ceea ce era Festivalul Berii in urma cu multi ani in Iasi s-a transformat intr-un kitch cu aroma de fum de la gratarele pline de mici si alte chestii daunatoare.
Fiind centru universitar, mereu vor fi concerte si manifestari culturale de care te poti bucura. De Sfanta Paraschiva in Iasi Mii de pelerini isi ridica rugile spre cer in cadrul unei manifestari religioase deosebite. Atunci pentru cateva zile lasul capata o haina de sarbatoare si chiar daca e aglomerat e o placere sa fii acolo.
Am constatat cu placere ca actualul primar a luptat si a facut ceva pentru cei mai defavorizati de soarta, Iasi putandu-se lauda cu un loc fruntas in topul celor carora le pasa de oamenii strazii, copii din familii destramate sau mame singure, si care totodata nu raman doar la stadiul de vorbe goale.
Cuvintele lui Nicolae Iorga au spus tot ce era nevoie despre acest minunat oras pe care va invit sa-l descoperiti:
„Sunt români care n-au fost niciodată la Iaşi, deşi n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înţelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviinţă de spiritul trecutului nostru care trăieşte în acest loc mai viu şi mai bogat decât oriunde aiurea [... ]. În conştiinţa lui naţionala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut oraşul care a fost şi-şi zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei... ”
Trimis de Sanziana in 07.06.10 11:59:31
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sanziana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Consider acest review ca fiind un preludiu la altele ce vor avea drept locaţie tot "vechiul târg al Ieşilor", dar aşa cum îl cunosc numai cei ce au locuit acolo. Spun asta, pentru că din lectura review-ului tău am rămas cu impresia că ţi-ai petrecut anii tinereţii, probabil la studii, în capitala Moldovei, ca să-l citez şi eu pe Iorga. Dacă aşa stau lucrurile, abia aştept să ne povesteşti mai în amănunt despre locurile pe care un turist nu trebuie să le rateze la Iaşi şi mai ales despre locuri care nu-s trecute în ghidurile turistice şi pe care numai localnicii le cunosc bine.
400 pma, pentru nostalgia şi sensibilitatea rândurilor tale, care mi-au stârnit un dor de Iaşi!!
Mi-ai infipt un cutit pe la spate cand ai spus ca Iasi-ul este al doilea oras din Romania. Stiam ca este Constanta, insa probabil evolutia mai lenta a celui mai vechi oras din Romania (Constanta) a condus negresit la un regres demografic, pentru ca daca este sa-l luam dupa suprafata este mai mic decat Constanta.
Trebuie sa recunosc, ai descris excelent orasul, imi doresc sa ajung sa-l vizitez in curand, review-ul tau m-a ajutat foarte mult sa ma hotarasc.
Felicitari pentru cartea de vizita lansata!
Eu tot astept un review, de la sanziana m despre Manastirea Cetatuia din Iasi, dar se pare ca nu a ajuns pe acolo.
Al doilea oras ca marime din Romania este Timisoara conform Ziarului Financiar click aici
Mai oameni buni , eu stiam ca al doilea oras al tarii noastre si ca populatie si ca marime e Balta Alba...
@sanziana m: sensibilitatea si talentul dumneavoastra ma fac parca sa-mi "redescopar" orasul; felicitari pentru un review excelent.
@... : in ceea ce priveste marimea orasului iasi, fiecare are dreptate in felul lui, depinde de sursa de informatii utilizata. personal tind sa iau in seama urmatorul articol care este destul de recent (30 mai 2010): click aici
P. S. daca ajungeti in Bucium, faceti o oprire la "plopii fara sot" (care din pacate acum sunt cu sot, deoarece anul trecut a fost trasnit unul anul trecut in timpul unei furtuni)
Vroiam sa adaug si niste poze dar deocamdata laptopul meu e in coma. Intradevar Datele de pe Wikipendia s-ar putea sa nu fie actualizate. Ce pot eu sa va spun este ca Iasul este un oras imens, drept dovada 4 ani nu am avut ocazia sa-l strabat la picior pe tot, cineva spunea sa te uiti cu atentie la fiecare loc pe unde treci, niciodata nu il vei mai vedea la fel.
@Ovidiu, nu am vrut sa te fac sa fii trist, tu ai nesfarsita mare care face orasul tau sa fie unul unic si special.
@David, sa stii ca nu am uitat, dar mie imi trebuie o stare de spirit deosebita sa scriu despre manastiri si de obicei o fac cand am parte de evenimente fericite sau triste din viata mea. Altfel, nu as avea nimic de scris.
@Mario, mi-ar fi placut sa am un ghid de nadejde, dar poate cu alta ocazie...
@Mariana, multumesc din suflet!
Tuturor celor din "Cooperativa" multumesc ptr voturi
de fiecare data cand ajung in iasi incerc sa vad cate ceva nou si de fiecare data o fac cu placere si raman cu impresii frumoase.
mai putin drumul de ocolire in care incercam sa nu rupem masina.
ai votul meu.
vot bun pentru acest Iasi- eu nu il cunosc, sotul meu l-a vazut altfel, acum musai sa il vedem impreuna dupa ghidajul tau
Multumesc mult @adria, Iasi este orasul care trebuie descoperit la pas, musai in doi si pe tihna. Vei fi placut surprinsa. Cand va hotarati dati un semnal de viata, sunt sigura ca toti cei ce iubesc iasul vor sari in ajutorul vostru cu indicatii si cu sfaturi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Repere istorice împrăștiate prin Iași — scris în 29.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Baia turcească — scris în 19.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Bănci în formă de carte în Iași — scris în 17.07.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Poiana cu Schit — scris în 27.09.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei / a doua parte — scris în 30.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei- prima parte — scris în 29.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 La Iași - o plimbare pietonală în capitala moldavă — scris în 24.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ