ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Strămutarea templelor de la Abu Simbel.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cu câteva săptămâni în urmă am citit un excelent miniserial despre Egipt în cinci episoade, postat de Yersinia Pestis (vezi impresii). După numărul voturilor obţinute a fost foarte apreciat de userii AFA, unii care au vizitat Egiptul, alţii care-l au în proiect pentru când se va normaliza situaţia în zonă. Am savurat şi eu reviewurile care mi-au adus aminte de excursia de 14 zile făcută în Egipt în 1992. După ce am intrat în AFA în 2010, pe baza fotografiilor si câtorva notiţe am scris trei reviewuri despre Egipt Din păcate Yersinia Pestis nu a avut inclus în itinerariul excursiei templele de la Abu Simbel despre care a scris că regretă mult că nu le-a văzut.

Despre Abu Simbel s-au scris cateva reviewuri pe AFA. Ultimul pe care l-am citit a fost postat în 2021 de MSND (foarte bine documentat şi mult apreciat), (vezi impresii). În 2010 am prezentat la pachet Abu Simbel cu Aswann. -- vezi impresii.

Am străbătut distanţa de 280 km dintre Aswan şi Abu Simbel prin deşert, patru persoane într-un taxi hodorogit fără aer condiţionat la 45 grade. Atunci am văzut pentru prima oară în aerul încins Fata Morgana. În depărtare era o oază în care cele două-trei case păreau răsturnate. La întoarcere am mers tot 280 km prin desert dar înnoptându-se se făcuse frig. În anii ´90 nu exista aeroport la Abu Simbel.

 De ce revin? Din două motive: 1. frumuseţea şi originalitatea templelor lui Ramses al II-lea şi al soţiei sale Nefertari sunt de neegalat. 2. strămutarea acestora în 1964 din vechea locaţie acoperită acum de lacul Nasser este o lucrare tehnică de excepţie la care au colaborat cei mai mari specialisti din toată lumea. Ca atare scriu despre Abu Simbel, pentru cei care vor să cunoască şi alte amănunte care nu au fost prezentate în reviewurile de mai sus. 

Ramses al II-lea

 Este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului antic. A urcat pe tron în jurul vârstei de 24 - 25 de ani și a condus Egiptul din 1279 î. Hr până în 1213 î. Hr. domnia sa durând 66 de ani şi el trăind până la vârsta de 90 - 91 de ani, după alte surse 99 de ani. A fost fiul faraonului Seti şi a primit din copilărie o educaţie militară aleasă. La vârsta de 14 ani, i-a fost permis să ia parte la prima bătălie, însoțind armata egipteană la înăbușirea unei revolte în Libia. Fiind Prinț Regent a condus expediții în sud în Nubia, comemorate în inscripțiile unor monumente. În timpul domniei sale a condus câteva campanii militare în nord, în estul Mării Mediteraneene, pe actualul amplasament al Israelului, Libanului și Siriei. În prima parte a domniei sale s-a axat pe construcția de orașe, temple și monumente în care a inscripţionat victoriile din bătălii şi date din viata personală. Pentru realizarea edificiilor sale nu a ezitat să treacă la demolarea clădirilor și a monumentelor ridicate de către Akhenaton sau alți predecesori, pentru refolosirea materialelor de construcții dar și pentru uitarea acestora. Cele mai cunoscute construcții a lui Ramses al II-lea sunt templele din Abu Simbel și Ramesseum. Abu Simbel este localizat în sudul Egiptului, în lunca Nilului, la sud de actualul orașul Asswan. El a fost dedicat războiului cu hitiţii unde, la Kadesh a fost semnat cel mai vechi tratat de pace cunoscut. Si-a stabilit capitala în noul oraș Pi-Ramses în Delta Nilului. Construcția orașului Pi-Ramses a început în cel de-al cincilea an al domniei, devenind apoi reședință regală. Victoriile repurtate de Seti I și de succesorul acestuia Ramses al II-lea împotriva hitiților au condus la acumularea unor mari bogății și a unui număr mare de sclavi. Aceasta a facilitat continuarea construirii templelor uriașe din zona muntoasă a văii Nilului.

 După moartea sa, mumia a fost depusă în mormântul săpat în stâncile din Valea Regilor. Ceremonia de mumificare a durat șaptezeci de zile şi a fost condusă pe ultimul drum de un cortegiu funerar naval pe Nil, până la Teba, în fruntea cortegiului fiind nava succesorului său Merenptah. După depunerea mumiei și a comorilor în mormânt, intrarea mormîntului a fost sigilată. Mumia sa a fost mutată într-un loc secret unde a fost descoperită în 1881 de un hoţ care a fost prins şi astfel a fost transferată la Muzeul din Cairo. După moartea lui Ramses al II-lea, nouă succesori ai săi, suverani ai Egiptului antic i-au purtat numele, dar nici unul nu a reușit să-l egaleze în măreție.

Ramesseum

Este un vast complex architectural construit timp de 20 de ani în zona orasului Teba, în scopul celebrării cultului lui Ramses al II-lea. Are 300m lungime şi 185m înălţime si fusese dotat cu un port la Nil pentru accesul vaselor în timpul ceremoniilor. A fost ornat cu scene din războaiele duse de faraon. În fața ruinelor, se află o sculptură gigant reprezentându-l pe Ramses. Inițial avea o înălțime de 17 metri și o greutate de 1000 de tone, în prezent din aceasta rămânând doar baza și capul, alte părți componente aflându-se în diferite muzee ale lumii. În 1829 a fost vizitat de Champollion (cel care a descifrat hierogrifele de la Rosetta) şi care a dat complexului actualul nume Ramasseum.

Templele de la Abu Simbel 

Cea mai cunoscută construcție a lui Ramses al II-lea este templul din Abu Simbel, ansamblu arhitectural localizat în sudul Egiptului, în lunca Nilului, la sud de orașul Asswan. Construit în stânca muntelui pe o lungime de aproximativ 55 de metri, ansamblul este format din două temple, unul mai mare dedicat lui Ramses și unul de dimensiuni mai mici dedicat soției sale Nefertari ocrotită de zeiţa Hathor. Fațada templului are 33 metri înălțime și 38 metri lățime. Sus, pe fațadă este sculptat un șir de babuini, zâmbind răsăritului. Fațada este împodobită cu patru statui colosale ale lui Ramses având fiecare o înălțime de peste 20 de metri. Între picioarele statuii lui Ramses sunt sculptate statui mai mici reprezentând pe mama sa, Nefertari și unii dintre copiii săi. Sala mare, care se deschide imediat după antreu, este sprijinită de opt coloane masive, aranjate în două rânduri de câte patru. Fiecare dintre acestea fiind o statuie a lui Ramses, întruchipat cu atributele zeului Osiris. Pe pereții sălii sunt pictate episoade din bătălia de la Kadesh. Datorită modului în care soarele lumina patru statui din interiorul templului (statui a trei zei și a lui Ramses al II-lea, zeificat), doar în două zile din an (21 februarie, ziua regelui, și pe 22 octombrie, ziua încoronării sale) acest templu este unic în lume.

 Templul de dimensiuni mai mici construit în aceeași perioadă, este dedicat soției Nefertari ocrotită de zeița Hathor. Chiar dacă este mai redus în dimensiuni decât templul dedicat lui Ramses templul lui Nefertari este impresionant. Fațada acestuia constă din șase statui, patru reprezentându-l pe Ramses și două pe Nefertari, având fiecare o înălțime de cel puțin nouă metri 

În sec. VI-lea î. Hr., templele au fost acoperite complet de nisip. La începutul sec XIX, a fost găsită partea superioară a faţadei templului lui Ramses după care a început decopertarea întregului ansamblu. 

Templele de la Abu Simbel se află pe aceeasi scară de valori arheologice cu marile piramide şi sfinxul.

Strămutarea templelor de la Abu Simbel

Odata cu dezvoltarea populatiei, fâsiile existente de teren arabil pe malurile Nilului nu au mai fost suficiente si populatia era amenintata de o foame endemică. Presedintele Nasser, in anii ‘50 a hotărât construcţia unui baraj mai mare în locul celui existent, tot la Aswan. A găsit bani si sprijin tehnic la ruşi. Pentru constructia barajului pus in funcţiune in 1970 a fost necesară munca a 35000 de oameni timp de 11 ani. In spatele barajului este cel mai mare lac artificial din lume, lacul Nasser, cu o lungime de 550 km si lăţime maximă de 13 km. In Egipt se află 80% din suprafaţa lacului, restul în Sudan. În urma construcției barajului de la Aswan integritatea templelor Abu Simbel a fost amenințată de creșterea nivelului apelor Nilului. În anii '60, printr-un model de cooperare internațională a UNESCO, siturile arheologice au fost cercetate, dezmembrate și asamblate în același mod, dar cu 65 m. mai sus și 200 m. în spatele amplasamentului original, care a fost acoperit de apele lacului Nasser. După 3200 de ani de existenţă templele erau îngropate în nisip şi gresia în care fuseseră construite devenise friabilă. A fost injectată o răşină pentru a-i spori rezistenţa şi a putea dezmembra templele. A fost construită o culme artificială umplută cu stânca si prevăzută cu ziduri de rezistenţă. S-a practicat o boltă de ciment in care s-a adus templul demontat bucată cu bucată in 2000 de blocuri de maximum 20 t. Reconstituirea a fost atat de perfectă incât raza de soare care lumina de doua ori pe an cele trei statui, luminează statuile la aceeaşi oră dar cu intârziere de o zi. Mutarea, petrecută în anii ’60, reprezintă un record, fiind cea mai mare realizare inginerească în realocarea unui sit arheologic. 

Ca semn de recunoștință pentru marele ajutor dat de unele țări la acțiunea de salvare a marilor monumente în anii 60 din zona lacului Nasser, Egiptul le-a dăruit următoarele antichități:- Templul din Debod (Madrid, Spania) - Templul din Dendur (Metropolitan Museum of Art, New York) - Templul din Taffeh (Rijskmuseum van Oudheden, Leiden, Olanda) - Templul din Ellesya (Torino, Italia) - Poarta Kalabsha (Pergamonmuseum Berlin)

Monumentele de la Abu Simbel fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. din 1979 

Vizita la Abu Simbel a fost una din cele mai reusite excursii din cele facute de noi înafara ţării timp de 25 de ani. În unele din pozele ataşate se poate vedea diferenţa de înălţime dintre om şi colosul statuii lui Ramses al II-lea.

WEB, dacă se poate însereaza: https://www.youtube.com/watch?v=CgoGYYa71Us&t=12s   (în care este arătată strămutarea bucată cu bucată a templelor de la Abu Simbel.)


[fb]
---
Trimis de Michi in 01.07.25 20:46:33
Validat / Publicat: 01.07.25 21:53:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Asia, Africa, America
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 73 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Templul lui Traian din Asswan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13050 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.07.25 21:52:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[01.07.25 22:28:11]
»

@webmasterX: Mulţumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Abu Simbel:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.038683891296387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1