ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
OCT-2018
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Restaurant “Terasa Doamnei”

TIPĂREȘTE

A doua parte a lunii octombrie și prima parte a lunii noiembrie au pentru noi conotații deosebite, de aceea avem mereu ceva de sărbătorit, de aniversat. De fiecare dată căutăm un loc în care să putem petrece câteva ceasuri - cu invitații noștri sau chiar numai noi doi - într-un cadru cât mai agreabil. Uneori ieșirile noastre sunt reușite depline, alteori... așa cum se întâmplă. Pentru duminică - 21 octombrie - alegerea a fost Restaurantul Terasa Doamnei.

Amplasat în centrul istoric al capitalei, pe Str. Doamnei, nr. 9, în fața impozantei clădiri BNR, Restaurantul Terasa Doamnei este o locație pe lângă care am trecut de nenumărate ori. Înghesuită între atâtea clădiri vechi, deprimante, niciodată nu i-am dat atenție, ba chiar aflându-mă prin preajmă am grăbit pasul. Căutând pe internet, studiind câteva fotografii din interior, am concluzionat că Restaurantul Terasa Doamnei poate fi ceva potrivit pentru noi. Un telefon pentru rezervare, două zile de așteptare și iată-ne duminică în drum spre centrul orașului, la Terasa Doamnei.

Site-ul localului - neactualizat și nu prea bine realizat - oferă totuși câteva informații utile. Așa am aflat că restaurantul cu program de funcționare 10.00-02.00 are 120 de locuri în sala principală, 250 de locuri pe terasa acoperită și că organizează mese festive de orice gen. Tot atunci am aflat că de luni până vineri între orele 10.00-16.00 Terasa Doamnei oferă prânzuri românești la prețul de 19 lei/meniu. Interesat! Să tot alegi: ARDEAL - Ciorbă de fasole, Ficăței de pui la tigaie cu piure de cartofi, Salată asortată, BANAT - Ciorbă de legume, Șnițel de pui cu pilaf sârbesc, Salată de varză albă, DOBROGEA - Ciorbă țărănească de pui, Cârnați de casă, varză călită, mămăligă și ardei iute, MOLDOVA - Ciorbă de văcuță, Sarmale în foi de varză, mămăligă și ardei iute, MUNTENIA - Supă de pui, Mici (3 buc.) cu cartofi prăjiți, Salată de castraveți murați. Pentru aceste prânzuri românești, specifice, ne-am propus să revenim la Restaurant Terasa Doamnei altădată și altădată și poate încă o dată…

De asemenea, tot din site-ul localului, am aflat că specialitatea bucătarului este "Ciolan Domnesc" - o imensitate de ciolan de 1300 g cu varză și fasole și "Pantoful Domniței" - o specialitate din mușchiuleț de porc, măsline, ardei gras, cașcaval afumat și cartofi cu rozmarin.

Pentru că deja eram informați în privința ofertelor restaurantului, am plecat de acasă hotărâți să comandăm pentru noi "Pantoful Domniței" care mă atrăgea atât prin denumire cât și prin conținut și un "Platou Muntenesc" - file de porc 200 g, piept de pui 200 g, 2 mici, cârnați 100 g, ciuperci 100 g, cartofi 300 g, murături 200 g, asupra băuturilor și a deserturilor urmând a ne hotărî la fața locului. În privința invitaților noștri, cum e și firesc, decizia trebuia să le aparțină.

Ajungând la Restaurant Terasa Doamnei, în pofida faptului că fațada nu mă atrăgea deloc, am fotografiat intrarea care ne-a întâmpinat cu "Bine ați venit!" și cu promisiunea unei experiențe culinare de neuitat. Gangul intrării la Terasa Doamnei m-a impresionat de la bun început. Printre manechine înveșmântate în costume românești tradiționale, printre frumoase aranjamente de toamnă cu flori, legume și fructe, pe lângă o mustărie, am urcat scările spre terasa acoperită. Acolo, alte surprize. Multe mușcate înflorite unele aninate de grindă, altele plasate printre separeuri, butoaie acoperite cu ștergare, foarte multă ceramică populară pictată, obiecte din vechi gospodării tradiționale, fotografii ilustrând costume naționale și activități rurale, ba chiar - alături de scenă - un separeu "vânătoresc" ornamentat cu păsări împăiate și cu trofee de cerb.

Privind terasa largă, minunat ornamentată, m-am gândit că ar fi un loc bun pentru o miniîntâlnire AFA și chiar intenționam să propun acest lucru. M-am răzgândit și veți vedea în continuare de ce.

Pentru că aveam fumători printre noi, am ales o masă pe terasă. Fiind acoperită, nu am simțit răcoarea zilei de octombrie. Pe terasă erau doar două grupuri care ocupau două mese lungi. Două sau trei cupluri, ocupau alte mese, mai mici. Pe tot parcursul șederii noastre acolo, chiar dacă unii mai veneau, alții mai plecau, terasa restaurantului a rămas în cea mai mare parte neocupată.

Ospătarul ne-a întâmpinat cu amabilitate și ne-a pus la dispoziție pentru studiere meniurile. Trebuie să spun că ceea ce am văzut pe site este diferit de cele citite în meniu. Pentru că prețurile nu erau afișate în oferta de pe site, mă așteptam ca ele să fie măricele, dar nu mă așteptam ca preparatele alese de noi - Pantoful Domniței și Platoul Muntenesc - să nu figureze în meniu. În această situație ne-am regândit opțiunile și am ales: eu - Pui a la bunica (piept de pui, ceapă, ardei gras, usturoi și sos de tomate), iar soțul meu - Tigaie picată (pui, porc, vită, ciuperci, ardei gras și ardei iute). Am mai comandat câte o porție de cartofi țărănești, o salată de ardei copți și bineînțeles, pâine. Fiecare dintre noi a primit cartofii țărănești pe aceeași farfurie cu preparatul de bază ceea ce nu ni s-a mai întâmplat prin alte părți, dar, asta n-a fost cea mai mare problemă. Personal, dacă voi mai merge la Restaurant Terasa Doamnei nu voi mai comanda niciodată Pui a la bunica. A fost atât de uleios și de sărat încât nu mi-a ajuns apa comandată inițial. Era o Bucovina de 330 ml. Și soțul meu a spus că Tigaia picantă a fost totuși prea picantă pentru un om obișnuit să consume picanterii.

La capitolul deserturi Restaurantul Terasa Doamnei nu stă prea bine. Doar Plăcinta casei (cu brânză şi vişine sau cu mere), Papanaşi (cu dulceață şi smântână), Clătite (cu dulceață, cu Nutella sau cu brânză de vaci și stafide), precum și Înghețată asortată. Am preferat Plăcinta casei cu brânză şi vişine care a fost bună chiar dacă nu și aspectuoasă. Soțul meu s-a opus categoric atunci când a fost invitat să-și alegă și el ceva. Despre invitați nu vreau să spun nimic. Nu mi-am permis să le fotografiez farfuriile cu mâncare și nici nu voi comenta ceea ce au comandat.

Prețuri? Pentru că în situația dată mi se pare neelegant să postez pe site întreg bonul fiscal, voi da - orientativ - prețurile preparatelor comandate de noi: Pui a la bunica - 24 lei/porția, Tigaie picată - 25 lei/porția, Cartofi țărănești - 8 lei/porția, Salată de ardei copți - 10 lei/porția, Chifle - 1,50 lei/bucata, Apă minerală Bucovina - 5 lei/ sticla de 0,33 l, Plăcinta casei cu brânză și vișine - 10 lei/porția, Vinul casei - 40 lei/litrul. Pentru alte preparate și prețuri - tot pentru orientare - atașez câteva file din meniu. Menționez că am făcut plata cash, din motive tehnice plata cu cardul neputându-se face.

Mai trebuie să menționez că la plecare am fost invitați să părăsim localul prin salonul principal, intrarea direct în terasă - cea pe unde veniserăm - închizându-se odată cu lăsarea serii. Cu această ocazie am văzut și am fotografiat și salonul principal. Cu mese lungi, dar și cu altele pentru patru sau pentru două persoane, salonul m-a impresionat prin eleganța aranjamentului. Într-un capăt, la nivelul superior, mai există un salon, iar în celălalt capăt se află scena pe care artiștii evolueză în zilele cu program. Duminică, 21 octombrie 2018, seara, la ora plecării noastre, în salonul principal, retras la o masă mică, era doar un cuplu de tineri.

Intrarea principală în restaurant are în dreapta o recepție pe care sunt înșirate niște fițuici de reclamă a localului, iar în stânga două animale împăiate - un urs și un mistreț - precum și câteva obiecte vechi, decorative - un ceas cu pendulă, un gramofon, un lampadar de epocă... Și antecamera salonului principal este decorată în aceeași notă. Deasupra canapelelor, pereții sunt ornamentați cu scene de vânătoare, precum și cu trofee de cerb și de mistreț. Printre altele am văzut un cerb carpatin răpus în Maramureș în 2002 și un porc mistreț vânat la Cheile Bicazului în 2003.

Final…

Cam aceasta a fost experiența noastră la Restaurant Terasa Doamnei. Chiar dacă nu am fost pe deplin mulțumiți de preparatele servite, restaurantul mi-a creat o bună impresie. Aranjat cu mult gust, în stil autentic românesc, cu note de toamnă, localul este cadrul ideal pentru petreceri în grup.

Ce am sărbătorit? Ziua de naștere a soțului meu și... articolul cu numărul 600 pe care urma să-l public pe AFA. Au fost două împliniri, două bucurii.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 25.10.18 21:20:05
Validat / Publicat: 25.10.18 23:47:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2162 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Restaurant Terasa Doamnei - Terasa largă, luminoasă și minuțios decorată.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

nicole33
[25.10.18 23:51:50]
»

@iulianic:

La mulţi ani fericiţi soţului şi ţie: la mai multe!

Carmen Ion
[26.10.18 00:26:31]
»

@iulianic: Două aniversări - două urări de bine din partea mea pentru amândoi!

krisstinna
[26.10.18 06:10:32]
»

@iulianic: Să ai parte de cât mai multe asemenea bucurii!

Să vă fie de bine, La mulți ani!

Michi
[26.10.18 08:45:52]
»

Felicitări soţului iar ţie, ce să-ţi mai spun? Ai spart toate canoanele cu reviewul no. 600. Îmi dau seama câtă muncă a fost, câte zile de documentare la fiecare articol. Mai departe, la 700!

Dana2008
[26.10.18 09:57:08]
»

@iulianic: La multi ani cu sanatate, amanurora!... tie ca sa scrii inca cel putin alte 600 de articole!

Zoazore
[26.10.18 10:58:40]
»

@iulianic: La multi ani sotului tau! Imi permit sa-i transmit, virtual, si-un, iar cele 600 sa se-nmulteasca!

Arata bine locatia, chiar daca bucatele nu v-au prea fost pe gust! Preturile... de centru, deh!

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.10.18 22:28:26]
»

La mulţi ani cu sănătate, bucurii şi cele mai frumoase călătorii!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.10.18 22:55:00]
»

Ohoho, ce amintiri plăcute mi s-au deșteptat! Ce mai frecventam locul ăsta în copilărie. Mergeam acolo cu prietenii, cu părinții, cu bunicii, să savurăm momente de bucurie în cenușiul anilor 80. Orele petrecute aici erau printre cele mai plăcute. Sala era ticsită. Noi, copiii, ne mai mutam de pe un scaun pe altul, ca să stăm alături de vreun prieten, așa că uneori era și forfotă. Ni se serveau căprioare, iepurași, pui de baltă etc. De exemplu, căpriorul Bambi și prietenul său Bocănilă, sau puiul de baltă Oache, din Maria Mirabela. Tuturor copiilor le plăcea să meargă duminica și în vacanțe la cinema Doina, cinematograf dedicat celor mici, care funcționa în clădirea asta care acum e restaurant.

De atunci nu i-am mai trecut pragul.

iulianicAUTOR REVIEW
[27.10.18 09:25:00]
»

@nicole33 și @Carmen Ion și @krisstinna și @Michi și @Dana2008 și @Zoazore și @Floria: Vă mulțumim pentru urări și pentru aprecieri!

iulianicAUTOR REVIEW
[27.10.18 09:39:06]
»

@abancor:

… cinema Doina, cinematograf dedicat celor mici, care funcționa în clădirea asta care acum e restaurant.

Așadar, localul Restaurantului Terasa Doamnei a fost cândva un cinematograf? Mie mi s-a părut un pic atipică această locație. Două intrări alăturate, cu gang dincolo de care se deschide un spațiu foarte larg, ba chiar și o scenă mai ceva ca la orice restaurant la care am fost. Faptul că la plecare am fost invitați să părăsim incinta prin ieșirea din sala principală de servire mi-a dat prilejul de a vedea și cealaltă sală care are și ea o scenă. Cortina era trasă atunci, așa încât nu am văzut ce se află dincolo de ea.

Iată cum mâncarea și băutura au trecut în fața culturii, a culturalizării! Dacă ți-am trezit amintiri plăcute cu articolul meu, mă bucur!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.10.18 10:45:03]
»

Mai mult, clădirea e chiar monument istoric. E și o plăcuță pe fațadă în sensul ăsta. E (sau mai bine zis a fost, deși clădirea există încă și s-ar putea re-converti în cinema, n-ar strica unul în Centrul Vechi, pentru diversificarea ofertei culturale, că deja zona e foarte populară) unul din cele mai vechi din București, fiind construit în anii 20, cînd se numea Terra. După 45 s-a numit Tineretului, apoi 13 Septembrie, apoi Doina, cum îl știm cam toți copiii din generațiile 70 - 80 (celelalte denumiri le-am aflat și eu acum, căutînd pe internet). Era specializat pe desene animate și filme pentru copii. Avea și grădină.

Și alături era tot o țintă a plimbărilor cu părinții, magazinul Cei Trei Ursuleți, tot pentru copii. Dar nu mai știu ce se găsea acolo. Haine, uniforme probabil, nu știu dacă și jucării. Acum acolo e tot un restaurant.

Zona, nefiind pietonală, a rămas mai în urma restului centrului vechi, unde, deși predomină cîrciumile, s-au mai pus pe roate totuși și ceva teatre, o librărie monumentală, chiar și un muzeu privat (al kitschului).

nicole33
[27.10.18 10:54:55]
»

@iulianic:

Așadar, localul Restaurantului Terasa Doamnei a fost cândva un cinematograf?

În clădirea restaurantului, da, a fost cinematograf, dar terasa de alături funcţionează de zeci de ani.

Eu mi-o amintesc din copilărie când mergeam toamna cu tatăl meu să bem must care ne era servit în nişte cănuţe de lut şi uneori să mâncăm şi pastramă. Totul foarte tradiţional. Mustul însă era extraordinar de bun... Seara aveau program folcloric, dar noi mergeam ziua.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulianic, Michi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10212922096252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1